BEITSEN EN PASSIVEREN

Beitsen en passiveren is een effectieve oppervlaktebehandeling om RVS plaatwerk te reinigen en de corrosiebestendigheid te herstellen en te versterken.

Omdat Contour over een eigen beits- en passiveerinstallatie beschikt, zijn wij bij uitstek in staat om kostenefficiƫnt te werken en zijn wij flexibel in onze planning. Wij hebben volledige zeggenschap over de prioriteiten op onze beitsstraat, en zijn niet afhankelijk van tijdrovend transport naar een extern bedrijf.

In dit artikel bespreken we de voordelen, werking, en toepassing van beitsen en passiveren.

  • Eigen volautomatische beits- en passiveerinstallatie

  • Grondige reiniging van RVS oppervlak

  • Herstel van corrosiebestendigheid

  • Verlengde levensduur van het materiaal

  • Behoud van esthetische kwaliteit

WAT IS BEITSEN EN PASSIVEREN?

RVS is bestand tegen roest, dankzij een chroomrijke oxidelaag die zich van nature vormt op het oppervlak van het materiaal.

Wanneer het materiaal aan het oppervlak beschadigd raakt, dan wordt de beschermende oxidelaag doorbroken. Deze oxidelaag zal zich van nature opnieuw herstellen in een reactie met het zuurstof uit de atmosfeer.

Wanneer het RVS oppervlak verontreinigd is, bijvoorbeeld door een lasproces, dan bevat de oxidelaag plaatselijk een lager chroomgehalte. De oxidelaag kan zich niet in alle gevallen zelfstandig herstellen. Dat maakt het materiaal kwetsbaar voor corrosie.

Het proces van beitsen en passiveren lost dit probleem op. Tijdens het beitsen wordt een dunne laag metaal, inclusief oxidelaag en verontreinigingen verwijderd. Tijdens het passiveren wordt de oxidelaag aansluitend in een gecontroleerd proces hersteld. Het resultaat is een consistent zuivere oxidelaag die goede corrosiebescherming biedt en er ook esthetisch goed uitziet.

Beitsen en passiveren

BEITSINSTALLATIE

BEITSEN & PASSIVEREN

Beitstraverse

BEITSTRAVERSE

BEITSEN & PASSIVEREN

BEITSEN

Het beitsproces is gericht op het verwijderen van verontreinigingen en oxidatie van het oppervlak van roestvrij staal (RVS). Hierbij wordt een beitsvloeistof gebruikt die chemisch reageert met de oxidehuid op het RVS-oppervlak.

Beitsen wordt uitgevoerd met een beitsvloeistof die afhankelijk van de grootte en constructie van het te behandelen object op verschillende manieren kan worden ingezet. Dit kan gaan van dompelen in de beitsvloeistof tot het opbrengen van een beitspasta of het insproeien met sproeibeits. De meest geschikte methode is afhankelijk van het te behandelen product en de omvang ervan. Bij Contour werken we met dompelbeitsen. Vrijwel alle producten die wij produceren passen namelijk in het beitsbad.

De vloeistof gaat een chemische reactie aan met de oxidehuid aan het RVS-oppervlak, wat resulteert in een metallisch blank oppervlak.

Na het beitsen wordt het RVS-oppervlak gespoeld om de beitsvloeistof te verwijderen en wordt het oppervlak klaargemaakt voor het passiveringsproces.

De beitsvloeistof wordt meestal gemaakt van salpeterzuur en fluorwaterstofzuur, verdund zwavelzuur, zoutzuur of ijzersulfaat. Salpeterzuur is effectief in het verwijderen van ijzerhoudende verontreinigingen, terwijl fluorwaterstofzuur zorgt voor het oplossen van oxidatielagen op het oppervlak van RVS. Deze zuren kunnen worden gecombineerd in verschillende verhoudingen.

Tijdens het beitsproces wordt de beitsvloeistof op het oppervlak van het RVS aangebracht. Hier reageert het zuur met de oxidehuid op het oppervlak van het RVS, wat resulteert in de vorming van waterstofgas en een opgeloste oxide. Waterstofgas helpt bij het verwijderen van de oxidehuid van het RVS-oppervlak, waardoor een schoon, metallisch blank oppervlak ontstaat.

Naast dat het oppervlak gereinigd wordt, kunnen ook lichte beschadigingen aan het oppervlak zoals ruwheid, krassen, putjes en vlekken worden verwijderd door het zuur. Het beitsproces resulteert in een gladder en schoner oppervlak.

Het is belangrijk om het RVS-oppervlak na het beitsproces grondig te spoelen. Dit zorgt ervoor dat de resten van de beitsvloeistof en andere verontreinigingen volledig van het oppervlak zijn verwijderd.

PASSIVEREN

Het passiveren van roestvrij staal (RVS) is gericht op het verbeteren van de corrosiebestendigheid van het metaal door een oxidehuid te vormen op het oppervlak van het RVS. De oxidehuid is rijk aan chroom en zorgt voor een beschermlaag die de corrosiebestendigheid van het metaal verbetert.

Dit proces kan worden uitgevoerd door het RVS onder te dompelen in een oxiderend bad, zoals salpeterzuur of natriumdichromaat. Het zuur veroorzaakt een chemische reactie met het oppervlak van het RVS, wat resulteert in de vorming van een oxidehuid op het metaaloppervlak.

De gevormde oxidehuid is zeer dun en homogeen verdeeld over het oppervlak van het roestvrij staal. Deze beschermlaag herstelt de corrosiebestendigheid van het RVS en weerstaat verdere corrosie-aanvallen beter dan een onbeschermd oppervlak.

Het zuurbad wordt gevolgd door een grondige spoeling om restanten van het zuur te verwijderen.

Een goed uitgevoerd passiveerproces kan de levensduur en het uiterlijk van RVS aanzienlijk verbeteren.

Gebeitst en gepassiveerde producten
Spoelbaden van beitsinstallatie

SPOELBADEN

BEITSEN & PASSIVEREN

Beitsen en passiveren

BEITSINSTALLATIE

BEITSEN & PASSIVEREN

MENS EN MILIEU

Onze beitsinstallatie is op een voor mens en milieu verantwoorde manier opgebouwd.

De installatie is volledig gecompartimeerd in een omkasting met een eigen afzuigsysteem. Een volautomatische bovenloopkraan verplaatst de beitstraverses tussen de baden.

De gehele installatie staat in een volledig gelaste kunststof bak, waardoor vloeistoffen niet kunnen weglekken naar de omgeving.

Ook de toegepaste chemicalien zijn zodanig geselecteerd om de impact op mens en milieu te minimaliseren.

VERSCHIL BEITSEN EN PASSIVEREN

Het verschil tussen beitsen en passiveren is dat beitsen gericht is op het verwijderen van zowel de bestaande oxidelaag als eventuele verontreiniging van een RVS-oppervlak, terwijl passiveren juist gericht is op het aansluitend herstel (opnieuw aanbrengen) van de oxidelaag.

Met andere woorden, beitsen is de reinigingsstap voor passivering.

Het is de oxidelaag die roestvast staal bestand maakt tegen roest. Verontreiniging van de oxidelaag vermindert de bestendigheid tegen corrosie. Het proces van beitsen en passiveren herstelt de beschermende oxidelaag op een gecontroleerde manier.