Lasergraveren

Lasergraveren is een techniek die wij gebruiken voor het permanent markeren van plaatwerk. Deze methode maakt gebruik van een laser om nauwkeurige markeringen of gravures op het oppervlak van het metaal aan te brengen. Met lasergraveren kunnen bijvoorbeeld serienummers, barcodes, logo’s en andere identificatiegegevens worden aangebracht op metalen onderdelen.

Contour beschikt over een BRM CK-FB30 markeerlaser. Deze fiberlaser kan zowel lasergraveren, als lasermarkeren. Naast de markeelaser, kunnen wij ook lasergraveren met onze lasersnijmachine en ponslasermachine. Onze ponslaser beschikt aanvullend nog over een mechanische graveerpen.

Plaatbewerking product uit roestvast staal en bedrukking

Plaatwerk met lasermarkering

Lasermarkeren

Het verschil tussen lasergraveren en lasermarkeren, is dat bij lasermarkeren alleen een dunne toplaag van het materiaal geraakt wordt door de laserstraal. De toplaag van het materiaal verkleurt door de laserstraal waardoor de markering zichtbaar wordt.

Bij lasergraveren wordt er werkelijk een gravure in het materiaal aangebracht door een laag materiaal af te dampen met de laser. Er ontstaat daardoor een zichtbare holte in het oppervlak van het materiaal.

Je zou dus kunnen stellen dat lasermarkeren een vorm van lasergraveren is. In de rest van dit artikel zullen we lasergraveren als synoniem voor lasermarkering gebruiken.

Graveerlaser
Graveerlaser

Video van lasergraveren

Toepassingen

Het gebruik van lasergraveren van metaal kent verschillende toepassingen. Dit zijn voorbeelden van toepassingen in industriële sectoren.

  • Informatie: Met lasergraveren kunnen tekstlabels en iconen op metaal worden aangebracht. In het geval van een paneel voor connectors (stekkers) kunnen de markeringen bijvoorbeeld aangeven welke connector in op welke plek aangesloten moet worden.

  • Kwaliteitscontrole: Door middel van lasergravering kunnen kwaliteitscontrole- en inspectiegegevens op metalen onderdelen worden aangebracht.

  • Productidentificatie: Metaal lasergraveren wordt vaak gebruikt om producten en componenten te voorzien van een uniek serienummer. Dat maakt traceerbaarheid van componenten naar herkomst mogelijk.

Voordelen

  • Hoge precisie: Lasergraveren maakt het mogelijk om gedetailleerde markeringen aan te brengen met maximale precisie en resolutie. Ook kleine markeringen blijven goed leesbaar.

  • Permanente markeringen: De markeringen die met lasergraveren worden gemaakt, zijn permanent en slijtvast. Bij blootstelling aan slijtage, wrijving of omgevingsfactoren blijven ze beter intact dan markeringen van bijvoorbeeld een inktprinter.

  • Flexibiliteit en veelzijdigheid: Lasergraveren kan worden toegepast op verschillende soorten metalen, waaronder roestvast staal (RVS), aluminium en titanium.

  • Contactloos en non-destructief: Lasergraveren is een contactloze methode, wat betekent dat het metaaloppervlak niet beschadigd raakt. Er is geen fysiek contact met het materiaal. Dat voorkomt vervorming of andere beschadigingen aan het materiaal.

Lasergraveren
Lasergraveren op de BRM fiberlaser

Nadelen

  • Beperkte kleuropties: Lasergraveren van metaal beïnvloedt meestal de kleur van het materiaal, maar de kleurkeuzes zijn beperkt. De resulterende kleuren zijn vaak tinten van zwart, grijs of donkerdere varianten van de originele kleur van het metaal.

  • Veiligheidsoverwegingen: Lasergraveren vereist het werken met een krachtige laserstraal, wat potentiële risico’s met zich meebrengt als het niet op de juiste manier wordt gebruikt.

  • Beperkingen in materiaalkeuze: Hoewel lasergraveren op veel metaalsoorten kan worden toegepast, zijn er enkele metalen die niet of niet goed reageren op lasergraveringstechnieken.

  • Kosten van de apparatuur: De aanschaf van laserapparatuur kan aanvankelijk een aanzienlijke investering vereisen. Dit kan een belemmering vormen voor kleinere bedrijven of organisaties met beperkte financiële middelen.

Werking van de techniek

Bij Contour gebruiken we een fiberlaser om metaal te markeren. Deze laser genereert een intense geconcentreerde laserstraal. De parameters van de laserbron moeten zorgvuldig worden afgesteld en gefocust op het materiaal.

Het nulpunt van het werkstuk wordt vervolgens bepaald en de laserstraal wordt gericht op het metaaloppervlak. Het materiaal wordt dan verhit. Afhankelijk van de instellingen en duur van de laserblootstelling, kan het metaal veranderen van kleur, verdampen, verbranden, of reacties ondergaan die een markering creëren. De lasergraveerbewerking kan dus wordne gezien als een proces van gecontroleerde warmte.

Het resultaat is een permanente markeringen op het metaal.

De laserstraal van de markeerlaser bij Contour wordt opgewekt door een ytterbium-laserbron, de laser heeft een golflengte van 1064 nm en wordt door optische vezels naar de laserkop geleid.

Materialen

Materiaal Lasermarkeren Lasergraveren
RVS Ja Ja
Gelegeerd staal Ja Ja
Aluminium Ja Ja
Geanodiseerde materialen Nee Ja
Titanium Ja Nee
Koper Ja Ja
Messing Ja Ja
Edele metalen Ja Nee
Gecoate metalen Nee Ja
Geharde metalen Ja Nee
Karton / hardboard Ja Ja
Hout Ja Ja
Keramiek / porselein Ja Ja
Kurk Ja Ja
Leder Ja Ja
MDF Ja Ja
Steen, graniet, marmer Ja Ja
Papier Ja Ja
Textiel Ja Ja
Trespa Ja Ja

Alternatieven

  • UV-Printen: Met onze UV printers kunnen wij bij Contour metaal in alle gewenste kleuren bedrukken.

  • Pengraveren: Op onze ponslasercombinatie kunnen wij met een pengereedschap plaatwerk markeren. Dit is een mechanisch proces; de ponsmachine maakt een lijn of patroon van vele aansluitende kleine puntjes die het pengereedschap in het materiaal aanbrengt.

Bronnen