Puntlassen
Puntlassen is een lasproces dat wij voornamelijk toepassen om componenten van dun plaatwerk aan elkaar te hechten.
Bij puntlassen worden de te lassen metalen platen onder hoge druk tussen twee elektroden ingeklemd. Door een elektrische stroom met een hoog amperage tussen de elektroden te laten lopen, wordt het plaatwerk kortstondig verwarmd. Hierdoor smelten de plaatdelen samen, waardoor een sterke en stabiele verbinding ontstaat. Om te voorkomen dat de elektroden met het product versmelten worden de elektroden bij Contour met water gekoeld.
Bij Contour maken we gebruik van verschillende puntlasapparaten. Ieder apparaat is voorzien van een borstelbed om krasarm te kunnen werken. Onze ervaren operators kunnen de puntlasapparaten zo instellen dat de hechting van de producten sterk is, terwijl de vervorming en aftekening door de hitte-inbreng wordt geminimaliseerd.
Zoekt u een leverancier voor uw plaatwerk onderdelen samengesteld met een puntlasverbinding? Vraag dan direct een offerte op!
Voordelen puntlassen
Toepassingsgebied
Puntlassen wordt voornamelijk gebruikt voor het lassen van dunne plaatmaterialen met diktes tussen 0,5 en 6mm. Het lasproces is geschikt voor een breed scala aan materialen, waaronder staal, roestvrij staal, aluminium en verzinkt metaal.
Puntlassen kan worden gebruikt voor het lassen van overlappende platen, maar is minder geschikt voor het lassen van niet-overlappende platen waar de kopse kant van het materiaal met elkaar moet worden verbonden. Bij dunne materialen gebruiken we daar het proces van TIG-lassen voor.
Hoewel puntlassen verschillende voordelen heeft, heeft het ook enkele nadelen. De elektroden van het puntlasapparaat kunnen vanwege de geometrie van puntlasapparaat en product, niet op alle denkbare plekken gepositioneerd worden. Bovendien is de sterkte van de lasverbinding lager dan bij sommige andere lasprocessen, omdat er alleen op kleine oppervlakken wordt gelast. Er wordt geen las gemaakt over de gehele lengte van de verbinding. Met andere lasprocessen is dit wel mogelijk.
Inhoudsopgave
“We hebben een collegiaal team. We zijn harde werkers, maar met iedereen kun je lachen.”