Ontbramen

Het ontbramen is een belangrijke bewerking en resulteert in operationeel veilige en visueel aantrekkelijke producten.

Tijdens het snij- of ponsproces ontstaan soms scherpe randen en bramen. Het verwijderen of afronden hiervan kan de functionaliteit, kwaliteit én esthetiek van uw plaatwerk significant verbeteren.

Ontbramen en kanten breken met Lissmac
Lissmac ontbraammachine

Kanten breken

Waar ontbramen over het algemeen verwijst naar het verwijderen van alle soorten bramen die tijdens metaalbewerking zijn ontstaan, richt kanten breken zich specifiek op het afronden van scherpe randen.

Het proces richt zich specifiek op het afronden van scherpe randen die kunnen ontstaan tijdens snij- of ponsprocessen.

Hoogwaardige technologie

Bij Contour profiteren we van drie specifiek toegewezen Lissmac-machines voor de behandeling van verschillende soorten plaatmateriaal: staal, roestvrij staal en aluminium. Op deze manier voorkomen we corrosie en houden we onze materialen vrij van materiaalverontreiniging.

Onze Lissmac machines kunnen zowel kanten breken als het oppervlak van de plaat afwerken. Aan beide zijden tegelijk, waardoor uw product in een enkele gang volledig wordt ontbraamd. Deze ééndoorgang-aanpak stroomlijnt het proces van ontbramen en kanten breken, waardoor de efficiëntie en productiecapaciteit verhoogd wordt.

Waarom ontbramen?

Waarom zou u precies kiezen voor ontbramen of kanten breken?

  • Veiligheid: Door het verwijderen van bramen en het afronden van scherpe randen wordt het risico op snijwonden en verwondingen verminderd en daarmee verbetert de veiligheid van het afgewerkte product.

  • Verbeterde hechting: Het aanbrengen van een slijprichting zorgt voor een betere hechting van opgebrachte coatings, zoals verf of poedercoating.

  • Esthetica: Het verwijderen van bramen, het afronden van kanten en het aanbrengen van een slijprichting zorgt voor een glad en consistent oppervlak dat er esthetisch beter uitziet.

Alternatief voor ontbraammachine

  • Een alternatief voor onze Lissmac machines omvat het gebruik van onze pons-lasercombinatie voor kanten breken en kogelontbramen.

    Na het pons- of snijproces rolt deze machine het volledige contour tweezijdig ‘af’, waardoor scherpe kanten verdwijnen. Dit proces minimaliseert het aantal werkstations dat het product moet passeren, wat resulteert in besparingen op tijd en kosten.

    Houd er echter rekening mee dat, in vergelijking tot de Lissmac-machine, de tooling die wordt gebruikt bij kogelontbramen niet altijd de kleinste hoekjes van het plaatwerk bereikt. Bovendien maakt deze methode niet het afwerken van het oppervlak met een slijpbewerking mogelijk. Het bewerkt puur de scherpe randen van het plaatwerk.

Gekant Plaatwerk
Ontbraamd en gekant plaatwerk product

“We hebben een collegiaal team. We zijn harde werkers, maar met iedereen kun je lachen.”

Rudy, 29, CNC Kanter