Walsen van plaatwerk

Door plaatwerk te walsen kunnen producten van verschillende vormen en afmetingen gemaakt worden. Door vlakke platen door een wals met minimaal drie walsrollen te voeren wordt er een radius in het product aangebracht. Het resultaat is een plaatwerk product in een conische of cilindrische vorm.

In dit artikel zullen we de voordelen en toepassingen van deze technologie nader bekijken.

Product met gewalste radius in bovenpaneel
Product met gewalst bovenpaneel

Voordelen walsen

  • Grote radius: met behulp van plaatwerk walsen kunnen grotere radii worden bereikt, waardoor het geschikt is voor het produceren van bijvoorbeeld behuizingen, vaten, onderdelen voor luchtkanalen, of andere componenten in cilindrische vorm.

  • Snelheid: Het walsproces is een snelle manier om plaatwerk te vormen in vergelijking met andere technieken zoals step kanten. Het maakt de productie van grote hoeveelheden producten in korte tijd mogelijk. Dat heeft een gunstig effect op de kostprijs van het product.

  • Materiaalvariatie: plaatwerk walsen kan worden toegepast op verschillende soorten metaal zoals rvs, staal en aluminium.

Alternatieve technieken

  • Step-kanten, ook wel streepzetten genoemd, is een alternatief voor het walsen. Bij step-kanten wordt een radius in plaatwerk aangebracht door meerdere kleine zettingen op rij te maken. Dat verhoogt de cyclustijd, maar heeft ook een voordeel: Door slim gebruik te maken van de achteraanslagen van de kantbank, is een tot op tiende millimeters gecontroleerde doorvoer van de plaat mogelijk. Er kunnen op deze manier conische vormen worden gerealiseerd waarvan de uiteinden met TIG-vloeien aan elkaar worden gelast.

  • Een CNC zwenkbuigmachine met geautomatiseerde product handling is een alternatief voor het aanbrengen van een radius in plaatwerk. Door de automatische producthandling en korte zetcyclus, is ook hier een korte cyclustijd voor het aanbrengen van een radius mogelijk. Een nadeel van zwenkbuigmachines, is dat de maximale radius bij veel machines beperkt is tot slechts enkele tientallen centimeters.

RVS Lassamensteling uit conisch gekant plaatwerk en buis
Conus geproduceerd d.m.v. step-kanten

“We hebben een collegiaal team. We zijn harde werkers, maar met iedereen kun je lachen.”

Rudy, 29, CNC Kanter