Stiftlassen

Stiftlassen is een bevestigingstechniek waarmee wij metalen stiften, zoals een draadeinden, op plaatwerk lassen. Het is een eenvoudige, snelle en kosteneffectieve methode en kan worden toegepast op verschillende materialen. De techniek wordt met name toegepast bij de productie van plaatwerk behuizingen voor de apparatenbouw. In het Engels wordt deze techniek ‘stud welding’ genoemd.

Contour beschikt over verschillende stiftlasapparaten en een speciale stiftlastafel met pneumatische aardingsklemmen. Wij werken met stiftlasmallen om de nauwkeurige positionering van de stiften zo goed mogelijk te kunnen borgen.

Stiftlassen
Stiftlastafel met pneumatische aardingsklemmen

Zoekt u een leverancier voor plaatwerkonderdelen met stiftlascomponenten? Vraag dan gelijk een offerte op!

Toepassingen

Stiftlassen heeft een breed scala aan toepassingen en kan worden gebruikt voor diverse bevestigingsdoeleinden.

 • Stiftlasbouten in behuizingen voor machines en apparaten: Stiftlasbouten met een uitwendig draadeind kunnen aangebracht worden op de binnenkant van een plaatwerk machinebehuizing. Er kunnen dan allerhande machinecomponenten worden bevestigd aan de binnenkant van de panelen van de behuizing.

 • Massieve stiften: Naast stiftlasbouten kunnen ook massieve stiften worden gelast. Deze stiften kunnen worden gebruikt voor bevestiging van aardlipjes, nagels voor isolatie en andere specifieke toepassingen.

 • Stiften met binnendraad: Stiftlassen maakt het mogelijk om stiften met een inwendige schroefdraad te lassen. Deze kunnen dienen als bevestigingspunten voor accessoires en componenten.

Voordelen stiftlassen

Stiftlassen biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere lasmethoden en bevestigingstechnieken.

 • Snel en reproduceerbaar proces: Stiftlassen is een efficiënte techniek die snel kan worden uitgevoerd, zowel handmatig als geautomatiseerd. Hierdoor kan er snel en efficiënt geproduceerd worden met een consistente lasverbinding.

 • Minimale nabewerking: Stiftlassen laat, mits de stiftlasmachine goed is ingesteld, geen of nauwelijks zichtbare verkleuring en/of vervorming achter aan de tegenzijde van het werkstuk. Daardoor er geen of minder nabewerking nodig. Dit bespaart tijd en kosten.

 • Geschikt voor diverse materialen: Stiftlassen kan worden toegepast op verschillende materialen, zoals staal, roestvrij staal, aluminium en koper.

 • Eenvoudig aan te leren: Het stiftlassen kan relatief gemakkelijk worden aangeleerd, waardoor het toegankelijk is voor zowel ervaren lassers als beginners. Met de juiste training kan personeel snel bekwaam worden in stiftlassen.

Nadelen stiftlassen

Hoewel stiftlassen vele voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen waar rekening mee moet worden gehouden.

 • Beperkte grootte van de materiaaldikte: Stiftlassen is voornamelijk geschikt voor dun tot middeldik plaatwerk. Bij zeer dikke materialen is het mogelijk dat stiftlassen niet voldoende sterkte biedt.

 • Beperkte grootte van stiften: Stiftlassen vereist speciale stiften die passen bij het lasapparaat.

 • Gelimiteerde lasdiepte: Stiftlassen heeft zijn beperkingen wat betreft de lasdiepte. Het kan moeilijk zijn om diepe lassen te verkrijgen met stiftlassen, wat van belang kan zijn voor bepaalde toepassingen waar sterke penetratie vereist is.

 • Beperkingen bij vervuilde of gecoate oppervlakken: Stiftlassen kan uitdagender zijn op oppervlakken die vervuild zijn met roest, verf of andere onzuiverheden. Deze vervuiling kan de laskwaliteit beïnvloeden.

Alternatieven

Hoewel stiftlassen diverse voordelen biedt, zijn er ook andere bevestigingstechnieken die in specifieke situaties effectief kunnen zijn.

 • PEM Inserts: Met onze PEMSERT machines kunnen allerlei verschillende soorten PEM insert bevestigers, zoals persmoeren en bouten in het materiaal geperst worden. Het nadeel van deze techniek is dat het ingeperste deel aan de andere kant kant van het plaatmateriaal zichtbaar wordt.

 • Vervormen en draadrollen: Met onze CNC ponslasermachine kan het materiaal met een doordrukking vervormd worden (plaatselijk diepgetrokken), vervolgens kan er een draadeinde in de vervorming worden aangebracht.

 • Lassen met toevoegmateriaal: Voor dikker plaatwerk waar stiftlassen mogelijk niet voldoet, kan lassen met toevoegmateriaal een alternatief zijn.

 • Mechanische bevestiging: In situaties waar lassen geen optie is, kunnen mechanische bevestigingsmethoden zoals bouten, moeren, klinknagels, popnagels toegepast worden.

Varianten stiftlassen

Twee varianten van stiftlassen komen het meest voor in de industrie.

Bij het condensator stiftlassen wordt er gebruik gemaakt van stiftlasmachines die condensatoren vanuit het stroomnet opladen en vervolgens ontladen via het cilindrische puntje van de stiftlasbout. Deze techniek wordt vaak toegepast op dun plaatwerk. De ontlading is krachtig maar kort, wat resulteert in minimale warmte-inbreng en beperkte vervorming van het werkstuk. Bij condensator ontlading stiftlassen is er geen beschermgas of keramische ring nodig.

Het kortsluitboog stiftlassen wordt vaak toegepast op plaatwerk dat dikker is dan 4 mm. Deze techniek omvat het creëren van een vlamboog waarin de stift wordt gedrukt. Om de las te beschermen, worden keramische ringen of beschermgas gebruikt. Kortsluitboog stiftlassen is geschikt voor het lassen van stiftlasbouten tussen M6 en M16