TIG Lassen

TIG Lassen, is een lastechniek die goed geschikt is voor het lassen van dun plaatwerk. Deze techniek wordt bij Contour daarom veel toegepast bij het produceren van lassamenstellingen.

Bij het TIG lassen wordt er een lastoorts toegepast met daarop een wolfraam electrode. Vanuit deze electrode wordt een vlamboog opgebouwd naar het te lassen werkstuk. De vlamboog bereikt een zeer hoge temperatuur waardoor het materiaal van het werkstuk smelt. Op die manier worden de losse onderdelen van de lassamenstelling met elkaar samengesmolten.

TIG Lassen van staal
TIG Lassen van staal

Vanuit de lastoorts wordt deze vlamboog omhuld door een inert gas. Een inert gas kan niet verbranden en reageert niet met andere stoffen. Het omhullen van de vlamboog met dit gas voorkomt daarom verontreiniging van de lasnaad.

De afkorting TIG staat voor Tungsten Inert Gas. Tungsten is de Engelse benaming voor Wolfraam, het materiaal waarvan de electrode is gemaakt.

Contour is gespecialiseerd in nauwkeurig plaatwerk. Wij zorgen dat de monodelen van de lassamenstelling strak in elkaar passen, waardoor wij het materiaal van de lascomponenten in de meeste gevallen slechts samen te hoeven vloeien. Dat wil zeggen; zonder extra materiaal toe te voegen tijdens het lasproces. Het eindresultaat is een strakke en zuivere lasnaad, die heel weinig nabewerking nodig heeft.

Benieuwd wat wij voor u en uw metalen producten kunnen betekenen? Neem dan direct contact op!

TIG Lassen Video

De onderstaande video laat zien hoe TIG Lassen er in de praktijk bij Contour uitziet.

Kwaliteit van TIG lassen

TIG-lassen staat bekend om de uitstekende kwaliteit van lasnaden. Door de precisie en controle tijdens het lasproces resulteert TIG-lassen in lasnaden met een aantal opmerkelijke eigenschappen.

Een van de belangrijkste aspecten van de kwaliteit van TIG-lassen is de strakheid van de lasnaad. Door de beheersbaarheid van de vlamboog kan de lasser nauwkeurig en gecontroleerd lassen, zelfs op dun plaatwerk. Dit resulteert in smalle lasnaden met een hoge nauwkeurigheid en esthetisch aantrekkelijke afwerking. Door deze strakke lasnaden is er vaak minder behoefte aan nabewerking, wat tijd en kosten bespaart.

Daarnaast vertonen TIG-lasverbindingen over het algemeen minimale verkleuring, vervorming en vervuiling. Het langzame en gecontroleerde lasproces zorgt ervoor dat de warmte-inbreng beperkt blijft, waardoor de kans op vervorming van het werkstuk aanzienlijk wordt verminderd. Bovendien minimaliseert de bescherming van het smeltbad door inert gas ook het risico op oxidatie en ongewenste verontreinigingen in de lasnaad.

De mechanische eigenschappen van TIG-lasverbindingen zijn over het algemeen uitstekend. De lasnaden hebben een hoge sterkte en goede weerstand tegen vermoeiing. Bovendien kunnen TIG-lassen enkele van de meest corrosiebestendige lasnaden produceren, waardoor ze geschikt zijn voor toepassingen waar duurzaamheid en betrouwbaarheid van cruciaal belang zijn.

De kwaliteit van TIG-lassen wordt ook beïnvloed door de vaardigheid en ervaring van de lasser. Het vereist een zekere mate van expertise om optimale lasparameters te bepalen en de lasapparatuur correct in te stellen. Daarnaast speelt de techniek en handvaardigheid van de lasser een belangrijke rol bij het behalen van hoogwaardige lasnaden.

Lasrobot TIG toorts
Lasrobot TIG toorts

Voordelen TIG lassen

  • Hoge precisie: TIG-lassen biedt een grotere precisie en controle over het lasproces. Dit maakt het ideaal voor het lassen van dunne materialen en het creëren van esthetisch aantrekkelijke lassen.

  • Geen lasspetters: In vergelijking met MIG/MAG-lassen produceert TIG-lassen geen of nauwelijks lasspetters. Dit maakt het nabewerken van de lasnaden gemakkelijker en minimaliseert het risico op beschadiging van omliggende oppervlakken.

  • Lagere warmte-inbreng: TIG-lassen heeft een lagere warmte-inbreng in vergelijking met MIG/MAG-lassen. Dit is vooral gunstig bij het lassen van dun plaatwerk, omdat het de kans op vervorming of verbranding van het materiaal vermindert.

  • Geschikt voor diverse materialen: TIG-lassen is geschikt voor het lassen van een breed scala aan materialen, waaronder staal, roestvrij staal, aluminium, koper en titanium. Dit maakt het een veelzijdige keuze voor verschillende toepassingen.

  • Betere controle over lasparameters: Bij TIG-lassen kan de lasser de stroomsterkte, het voltage en de gasstroom nauwkeurig aanpassen. Hierdoor kan de lasser de lasparameters optimaliseren voor de specifieke vereisten van het werkstuk.

  • Uitstekende kwaliteit van de lasnaden: TIG-lassen staat bekend om zijn hoge kwaliteit van lasnaden. De lassen zijn goed doordrongen en vertonen minimale porositeit en onvolkomenheden. Dit draagt bij aan de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de lasverbindingen.

TIG lassen buisframe
TIG Lassen van buisframe