BEDRIJFSHISTORIE

Toelichting

Deze pagina laat archiefbeelden van Contour in Winterswijk zien. Heb jij opmerkingen of aanvullingen? Beschik jij over (beeld)materiaal dat hier nog ontbreekt? Of staan er onjuistheden op deze pagina? Laat het ons dan weten via info@contour.eu

Contour is ontstaan uit een fusie van de bedrijven “Sorba Precisieplaatwerk”, “Thavo” en “Lenting”. Je ziet de namen en logo’s van deze bedrijven daarom terugkomen op deze pagina. Van de bedrijven Thavo en Lenting hebben wij helaas geen historisch beeldmateriaal beschikbaar in ons archief.

Wij willen de (oud-)collega’s bedanken die sinds het verschijnen van deze pagina een bijdrage hebben geleverd! Het is mooi om te ervaren hoe betrokken veel van de oud-collega’s zich nog voelen, en veelal positief terugkijken op hun verleden bij de verschillende bedrijven waaruit Contour is ontstaan.

De jaren ’50 & ’60

Werkgelegenheid in Winterswijk

Op deze afbeelding zie je het oorspronkelijke bedrijfspand van Sorba Precisieplaatwerk aan de Industrieweg in Winterswijk in de jaren ’60.

Het gebouw op deze foto doet anno 2022 nog dienst als opslaglocatie, maar zal in 2023 waarschijnlijk worden afgebroken.

De bedrijfsnaam Sorba is voortgekomen uit de namen van de oprichters van het bedrijf, dat waren dhr. van Sorgen en dhr. Bax.

Oorspronkelijk werd Sorba in Gouda opgericht. Het bedrijf is later naar Winterswijk verhuisd. De afstand tot de Duitse klanten was zo kleiner. Bovendien was er vanwege het einde van de grootschalige textielindustrie in Winterswijk een tekort aan werkgelegenheid. Sorba kon daar met de verhuizing een bijdrage aan leveren. De gemeente heeft het destijds mogelijk dat het bedrijf de beschikking over een geldlening kreeg om de verhuizing te bekostingen.

Historie Contour: 1951-07-06 Twentsch dagblad Tubantia Geldlening
Bedrijfspand Sorba Jaren '50 - Industrieweg Winterswijk
Historie Contour: 1951-12-03 Twentsch Dagblad Tubantia Oprichtingsnieuws Sorba

03 dec 1951 – Twentsch Dagblad Tubantia

Drijfwerk met riemen

Dit is een van de oudste foto’s in ons archief. Rechts in beeld zie je machines die nog werden aangedreven met een centraal drijfwerk in plaats van met elektriciteit.
Met riemen zijn de machines op dit drijfwerk aangesloten. Op de achtergrond zie je de schuifdeuren van de bovenstaande foto.

Historie Contour: Centraal Drijfwerk met Riemen naar machines

Decennia ervaring

Op deze afbeelding zie je medewerkers van het bedrijf poseren met plaatwerk ketels die in de fabriek werden geproduceerd.

Historie Contour: Wervingsadvertentie uit 1958
Wervingsadvertentie 1958
Historie Contour: Plaatwerk ketels

Elektrificatie rukt op

De elektrificatie van de productiemachines komt op gang. Op deze foto zie je een opstelling van elektrisch aangedreven excenterpersen waarmee plaatwerk werd geperst en gestanst. Het zijn de verre voorlopers van de ponsmachines en kantbanken die we tegenwoordig voor plaatbewerking gebruiken.

Ook doet de TL-verlichting op deze foto haar intrede. Op de achtergrond zie je nog het oudere type lampen hangen.

Historie Contour: Excenterpersen in de jaren '60

Product: De Sorba oven

Het bedrijf voerde ooit een lijn consumentenproducten. Op deze foto een Sorba gasoven zoals in de jaren ’60 werd geproduceerd.

Historie Contour: Sorba oven uit de jaren '60

Foto fabriekshal

De excenterpersen van de vorige foto zie je nu links in beeld. Rechts vooraan zie je een compressor. Daarachter een elektrische hardingsoven. Rechtsachter in beeld staan enkele elektrisch aangedreven hydraulische persen.

Historie Contour: Fabriekshal in de jaren '60

Product: Het Vari-Sor wandrek

Het bedrijf was van vele markten thuis: Een afbeelding van een wandrek zoals deze werd geproduceerd bij Sorba Precisieplaatwerk in 1958.

Klik op de afbeelding hieronder om de plaatselijke advertentie voor dit product uit 1958 te openen.

VARI-SOR Advertentie Winterswijksche Courant 1958
1958 - VARI-SOR Advertentie
Historie Contour 1965 - Sorba breidt uit
1963 - Sorba breidt uit
Historie Contour: Het Sorba wandrek

Knipschaar

Op deze afbeelding zie je onze oud-collega’s een knipschaar bedienen waarmee plaatwerk op maat werd geknipt.

Historie Contour: Knipschaar voor plaatwerk in de jaren '60

Product: Gieters

Nog een voorbeeld van een van de producten die in de jaren ’60 werden geproduceerd: gieters.

Historie Contour: Gieters uit de Jaren 60

De jaren ’70

Luchtfoto

Deze luchtfoto is in de jaren ’70 gemaakt. We zien dat het bedrijf in omvang behoorlijk gegroeid is ten opzichte van de eerdere foto’s.

Het oorspronkelijke gebouw van de eerste foto’s zien we rechts vooraan, direct achter het nieuw aangebouwde kantoor met het platte dak.

De productieruimte is flink toegenomen met diverse hallen die zijn aangebouwd.

Historie Contour - 1973-10-10 Wat doen ze daar eigenlijk bij Sorba
1973 - Wat doen ze daar bij Sorba?
Historie Contour: 1972 - Sorba gaat uitbreiden
1972 - Nieuwsbericht
Historie Contour: Luchtfoto jaren '70

Verspanende metaalbewerking

Nog steeds in hetzelfde pand als op de eerdere foto’s (te herkennen aan de kenmerkende kozijnen en dakconstructie), zien we hier een opstelling van elektrische draaibanken (rechts) een kolomboormachine (linksachter) en een vlakslijpmachine (links vooraan).

Historie Contour: Draaibanken doen intrede

Natlakken

Metalen producten worden hier voorzien van een coating. De reeds gespoten producten hangen links in beeld in een droogrek. Het proces van natlakken is later vervangen door een poedercoatinstallatie. Het proces natlakken besteden we nu uit aan daarin gespecialiseerde bedrijven.

Historie ContourL Natlakken in de jaren '70

Producten in beeld

Op deze foto zien we diverse plaatwerk producten die in de jaren ’70 werden gemaakt.

Historie Contour: Producten jaren '70

Autogeen lassen

Ook van dun plaatwerk kunnen we met recht decennia aan ervaring claimen. Op deze foto zien we een plaatwerk onderdeel gelast worden. Net als bij TIG lassen wordt er handmatig materiaal toegevoegd in het smeltbad.

Tegenwoordig passen we het proces autogeen lassen niet meer toe. Wij produceren onze lassamenstellingen nu met de nieuwste technieken zoals TPS/i, CMT, TIG en MIG/MAG lassen.

Historie Contour: Autogeen Lassen Jaren '70

Stanslijn metaalband

De CNC Pons en lasersnijmachines die we tegenwoordig voor plaatbewerking toepassen bestonden nog niet. Een alternatief was het stansen van uitslagen uit een metaalband. Het metaal werdt vanaf een coil aangevoerd aan de stansmachines.

Historie Contour: Stanslijn metaalband

De jaren ’80

Kantbanken

Het kanten is bij Contour begonnent met de introductie van hydraulische Promecam kantbanken. Deze banken hadden een verwisselbaar kantmes, ondermatrijs en verstelbare achteraanslagen.

Het materiaal werd nog nog met grote kracht in de ondermatrijs (meestal 89 graden) geperst. Uiteindelijk was het resultaat een perfecte 90 graden hoek. Deze techniek werd ook wel ‘dooddrukken’ genoemd.

Historie Contour: Introductie van Kantbanken

Introductie CNC ponsen

De CNC aansturing van plaatwerkmachines zou een revolutie in de plaatwerkindustrie ontketenen.

Een vlak plaatwerkonderdeel werd tot dusver gemaakt door met zogenaamde ‘hardtooling’ in een enkele persgang een onderdeel uit te stansen. Nadeel hiervan was dat er voor ieder product een apart en kostbaar gereedschap moest worden gemaakt. Het alternatief was een reeks achtereenvolgende handmatige bewerkingen met machines zoals een knipschaar, boormachine en autogeenbrander.

Met de komst van de Behrens V20 CNC revolverponsmachine, konden nu allerlei verschillende vormen en contouren worden geponst. De machine kon een programma aflopen, waarmee de opeenvolging tooling en coördinaten automatisch werden bepaald. Door overlappende ponsgaten te maken konden allerlei vormen met standaard gereedschap worden geponst. De ‘soft tooling’ deed haar intrede.

Historie Contour: CNC Behrens v20 revolverponsmachine

CNC lasersnijden

Het CNC lasersnijden van plaatmetaal volgde kort op het CNC ponsen en was een al even revolutionair productieprincipe.

In 1981 werd de Behrens Bel-cut lasersnijmachine aangeschaft. Hieronder afgebeeld met een Coherent Everlass 325 laserbron uit Engeland. Deze laserbron bestond uit een oliegekoelde vier meter lange buis van c.a. 500W. Het systeem moest ’s ochtends eerst goed opwarmen voordat er efficient kon worden gesneden. De besturing was een General Electric uit de USA. De snijtafel was van Behrens.

Contour (destijds Sorba Precisieplaatwerk) was wereldwijd het tweede bedrijf met een CNC lasersnijmachine met Coherent bron. Alleen in California was er nog een bedrijf dat de Coherent laserbron eerder had geïmplementeerd.

De Coherent laserbron zou later nog geüpgraded worden naar een Rofin Sinar 1200W CO2 laser met rootspomp.

De tekst “ECQ” zoals op de machine aangebracht stond voor Enhanced Cutting Quality.

Historie Contour Behrens Belcut ECQ Laser

CADCAM

Tegenwoordig een vanzelfsprekendheid, begin jaren ’90 was het pionieren. Het maken van CNC machineprogramma’s aan de hand van digitale CAD bestanden stond in de kinderschoenen. Ons bedrijf liep toen al voorop. Het CADCAM programma dat hier wordt toegepast werd heette Medusa en was afkomstig uit de Verenigde Staten.

Historie Contour: CADCAM software

Nieuwe CNC ponsmachine

In de jaren ’80 verschijnt ook deze CNC Behrens CB 25 ponsmachine op het toneel.

Nieuwe Combi machine

Het revolutionaire lasersnijden was een succes! Nadat de laserbron van de Bel-cut werd geüpgraded, verhuisde de bestaande Coherent laserbron van de Bel-cut naar deze nieuw aangeschafte Behrens CB 625 combimachine. Deze machine kon zowel ponsen als lasersnijden vandaar de “Combi” benaming.

Het ruwe ontwerp van deze machine herken je nu nog steeds terug in de hypermoderne Trumpf TM7000 ponslasercombinatie die nu in ons plaatwerkcentrum is geïnstalleerd. Deze Trumpf machine heeft bij Contour nog altijd de bijnaam “De Combi”.

In de jaren 80 heeft Contour een folder (pdf) uitgegeven waarin de mogelijkheden van het CNC ponsen en lasersnijden worden toegelicht.

Folder over lasersnijden en ponsen uit de jaren '80
Historie Contour: Behrens CB 625 Laser

Precisie plaatwerk

Nadat in ’77 besloten was het bedrijf om te schakelen naar precisie-plaatwerk, kwam in 1981 dit artikel (pdf) uit.

In dit artikel uit het “metaal en kunststof” magazine, wordt uitgelegd waarom wij enthousiast waren over de intrede van CNC lasersnijden en CNC kanten. Het maakte precisieplaatwerk mogelijk.

Waarom CNC lasersnijden en CNC kanten? Precisieplaatwerk!

Knippen

Vanwege groei in het verwerken van klein-, midden- en grootformaat metaalplaat werd het knippen van metaal toegepast.

Historie Contour: Knippen Plaatmetaal

Grotere excenterpersen

De excenterpers is in de jaren ’80 nog niet van het toneel verdwenen. Met grotere machines kunnen grotere plaatwerkonderdelen in een enkele gang worden geproduceerd.

Historie Contour: Grote Excenterpers

Gereedschapsmakerij

Hier werd een snijplaat voor een persgereedschap geproduceerd. De snijplaat wordt nabewerkt met een soort automatische vijl. Kleinere persgereedschappen werden destijds nog geheel door Sorba zelf gemaakt. Inclusief het harden van de snijplaten.

Historie Contour: Gereedschapsmakerij

Booglassen in tandemopstelling

Op deze afbeelding zien we de oudste foto in ons archief van het elektrische booglassen. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van een tandemopstelling van Cloos lasapparatuur, waarmee kappen voor een BEWO zaagmachine werden geproduceerd.

Met twee MIG-toortsen werden de zijwangen van een kap over de volle lengte gelast, de kap zelf werd tijdens het lassen geroteerd. Deze kappen werden in grote aantallen geproduceerd, en uiteindelijk in oranje kleur bij Sorba gelakt.

Historie Contour: Lassen

De jaren ’90

CNC Kanten

De CNC gestuurde Amada kantbank wordt geïntroduceerd!

Met de numerieke besturing is het proces van ‘vrijbuigen’ of ‘air bending’ mogelijk geworden. Met die techniek kan iedere gewenste hoek worden gemaakt, door de diepgang van het kantmes met hoge CNC precisie te bepalen.

Nadat het materiaal deels terugveert, blijft een nauwkeurige hoek over. Deze techniek stelt meer eisen aan de toleranties van zowel de machine als de plaatdikte.

Plaatwerkassemblage

Het bedrijf is zich steeds meer gaan richten op de assemblage van plaatwerksamenstellingen.

Historie Contour: Plaatwerkassemblage

Natlak moffelen

Op deze foto is een voorganger van de huidige poedercoatinstallatie vastgelegd. Producten werden van een laag natlak voorzien. Daarna werden ze in de afgebeelde karren opgehangen en in de moffeloven uitgehard.

Het proces van poederlakken werd pas later geïntroduceerd ten behoeve van de productie van convectoromkastingen. Uit deze productlijn is vervolgens ook de productie van gevelbekleding ontstaan. Deze activiteit wordt tegenwoordig nog altijd voortgezet in het bedrijf dat de Sorba merknaam heeft voortgezet. Het huidige Sorba had zich toegelegd op de productie van gevelbekleding, terwijl Sorba precisieplaatwerk zich verdeer specialiseerde op de productie van plaatwerk. Uiteindelijk is dit plaatwerkbedrijf hernoemd naar Contour Covering Technology BV.

Historie Contour: Poedercoatinstallatie

Product: Behuizingen

Nog enkele voorbeelden van plaatwerk samenstellingen die Contour in de jaren ’90 aan haar klanten leverde.

Met de toenemende specialisatie van bedrijven, werd het plaatwerk van machines steeds vaker uitbesteed aan daarin gespecialiseerde toeleveranciers.

Historie Contour: Behuizingen uit de Jaren 90

Zwenkbuigen

In de jaren ’90 werd er gebruik gemaakt van een zwenkbuigmachine. Deze is later vervangen door een kantrobotinstallatie.

Historie Contour: Zwenkbuigen in de jaren '90

CADCAM Software

Toen de CADCAM techniek nog in de kinderschoenen stond, werd deze bij Contour al toegepast. Onder de naam “Sorba Engineering” werd ook een eigen CADCAM pakket voor plaatwerk ontwikkeld met de naam Origami.

Klik hier om een artikel uit 1988 uit het Duitse moderne industrie laser magazine te lezen (pdf).

Lasersnijden - Moderne industrie 1988

PEMSERT doet intrede

Een proces wat nu nog steeds veel wordt toegepast: Het pemserten: inpersen van inpersdelen. Tegenwoordig met moderne Haeger machines, maar destijds nog met een machine van het amerikaanse PennEngineering.

Historie Contour: Pemsertmachine

Eigen ERP pakket: PBS

Naast CADCAM verdiende ook de logistiek en bedrijfsvoering aandacht. En ook hier was het pionieren. Daarom werd er een eigen ERP systeem ontworpen: PBS. Dat stond voor productiebesturingsysteem.

Inmiddels maakt Contour gebruik van het ISAH ERP pakket.

Historie Contour: PBS Productiebesturingsysteem

De jaren ’00

2003: Duurzaam ondernemen

In 2003 kwam Contour aan bod in het magazine “Winterswijk – Tussen de bedrijven” (pdf). In dit magazine kan je een artikel lezen hoe Contour samen met gemeente Winterswijk een scan heeft laten uitvoeren op het gebied van duurzaam ondernemen. Onder andere het energie- en waterverbruik werd in kaart gebracht.

2003: Duurzaam ondernemen

2005: Magazine over Contour

In 2005 kwam een Industrial Insights magazine (pdf) uit over Contour Covering Technology.

Dit magazine geeft een mooie inkijk in de jaren ’00 waarin Contour zich steeds verder toe heeft gespitst op de OEM klanten. Verschillende collega’s leggen in dit magazine uit welke veranderingen het bedrijf onderging. Daarnaast komen er ook enkele klanten aan het woord.

2005: ERP Bedrijfsvoering