Metaal bedrukken

UV-printen op metaal is een innovatieve technologie die bij Contour wordt gebruikt om metaal te bedrukken met afbeeldingen, tekst of grafische ontwerpen. Het proces maakt gebruik van UV-inkt die met behulp van ultraviolet licht direct wordt uitgehard. Met UV-printen worden duurzame en levendige prints op metaal gerealiseerd, zonder dat daarbij vluchtige oplosmiddelen (VOC’s) benodigd zijn.

Bij Contour beschikken wij over twee verschillende Mimaki UV-printers. Het betreft een model voor grote formaten plaatwerk (tot 2500x1300mm) en een model voor kleinere producten (tot 610x420mm). Beide printers kunnen printen tot een resolutie van 1200dpi.

UV printer grootformaat

Toepassingen

De moderne UV-printtechniek biedt tal van toepassingen in verschillende industrieën.

 • Industriële toepassingen: In de industrie wordt UV-printen op metaal gebruikt voor het markeren van machineonderdelen met serienummers, barcodes, connector aanduidingen, of instructielabels.

 • Branding en reclame: UV-printen op metaal wordt veel gebruikt in de reclame- en brandingsector. Metalen borden, displays en panelen kunnen eenvoudig worden bedrukt met bedrijfslogo’s, promotieteksten en productinformatie. Dit biedt een effectieve manier om merken te promoten en de zichtbaarheid van een bedrijf te vergroten.

 • Decoratieve toepassingen: Met UV-printen op metaal kunnen kunstenaars en interieurontwerpers creatieve en decoratieve stukken maken. Metalen platen, sculpturen en andere decoratieve objecten kunnen worden voorzien van gedetailleerde ontwerpen, patronen en afbeeldingen, waardoor unieke en esthetisch aantrekkelijke decorstukken worden gecreëerd.

Video van metaal bedrukken

Voordelen UV-printen

 • Printkwaliteit: UV-printers leveren prints van hoge kwaliteit met scherpe details, levendige kleuren en een uitstekend kleurenbereik. Ze kunnen kleine details en complexe ontwerpen nauwkeurig reproduceren.

 • Duurzaamheid: UV-prints op metaal zijn bestand tegen slijtage, krassen en vervaging, waardoor ze langdurig en bestand zijn tegen verschillende omgevingsinvloeden.

 • Snelheid: Door het gebruik van UV-inkt die direct uithardt onder de UV-lamp, verloopt het printproces snel en is de inkt gelijk droog.

 • Materialen: UV-printen op metaal biedt de mogelijkheid om op verschillende soorten metalen oppervlakken te printen, waaronder roestvrij staal, aluminium, koper en messing.

 • Milieuvriendelijk: UV-inkten bevatten geen schadelijke oplosmiddelen (VOC’s) en veroorzaken geen luchtvervuiling. Ze zijn een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele inkten.

Nadelen UV-printen

 • Kosten van de apparatuur: De initiële investering in UV-printers en UV-inkten kan hoog zijn. Dit kan een belemmering vormen voor kleinere bedrijven of individuen die geïnteresseerd zijn in het gebruik van deze technologie.

 • Kleurengamma: Hoewel UV-printers een breed scala aan kleuren kunnen reproduceren, is het kleurengamma beperkt in vergelijking met sommige andere printtechnieken. Dit kan invloed hebben op de nauwkeurigheid bij het matchen van specifieke kleuren.

Werking van de techniek

 • Allereerst wordt het te printen ontwerp geconverteerd naar een bestandsformaat geschikt voor de UV-printers van Contour. Het resulterende bestand wordt gekoppeld aan het stambestand van het te printen artikel in het ERP systeem van Contour.

 • Voordat het UV-printproces begint, moet het metalen oppervlak goed worden voorbereid. Het oppervlak moet vrij zijn van verontreinigingen, zoals stof, vet en vuil, omdat deze de hechting van de UV-inkt kunnen belemmeren.

 • Dan volgt de configuratie van de printer. De juiste instellingen, zoals de printkwaliteit, de printsnelheid en de inkttoevoer, moeten worden geselecteerd om het juiste resultaat te bereiken. Bij een eerste product worden er eventueel een testprint gemaakt om ervoor te zorgen dat het ontwerp correct wordt gereproduceerd en dat de printer goed is geconfigureerd voor het metalen oppervlak.

 • Tijdens het UV-printproces is het belangrijk om regelmatig kwaliteitscontroles uit te voeren om ervoor te zorgen dat de prints aan de vereiste normen voldoen. Eventuele afwijkingen of problemen kunnen worden opgemerkt en opgelost voordat het printproces verdergaat.

Alternatieven

 • Lasergraveren: Met lasergraveren, kan een permanente aanduiding op het materiaal worden aangebracht.

 • Pengraveren: Op onze ponslasercombinatie kunnen wij met een pengereedschap plaatwerk markeren.

Metaal bedrukken met UV printer
Mimaki kleinformaat UV printer

Printerspecificaties

Bij Contour maken we gebruik van Mimaki UV-printers. De specificaties van beide printers zijn via de onderstaande PDF documenten te bekijken.