Frezen

Plaatwerk vormt vaak de basis van veel verschillende producten. Het produceren ervan kan op verschillende manieren, zoals metaal ponsen, lasersnijden, of frezen. In dit artikel gaan we dieper in op hoe frezen wordt ingezet bij de productie van plaatwerk, de voordelen en de toepassingen ervan.

Waarom frezen?

Frezen van plaatwerk biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere bewerkingen waarmee gaten, profielen, of referentievlakken op plaatwerk aangebracht kunnen worden.

  • Vormvrijheid: Het is mogelijk om complexe vormen en structuren te creëren. De meeste pons en lasermachines zijn goed geschikt om haakse gaten en contouren te produceren. Met een frees kan op een nauwkeurige manier ieder gewenst patroon op de snijrand of op het vlak van plaatwerk worden aangebracht. Voorbeelden hiervan zijn een afschuining en een verzonken gat.

  • Nauwkeurig en positionering: Wanneer er hoge eisen worden gesteld aan de positie van gaten of vlakken in het plaatwerk, is het soms handig om die gaten of vlakken met een CNC freesmachine aan te brengen. Normaliter brengen wij gaten aan in vlak plaatwerk, dat doen we met een lasersnijmachine of een pons. Het plaatwerk ondergaat daarna nog vervolgbewerkingen zoals lassen en kanten. Ieder van deze bewerkingen kan een klein effect hebben op de positionering van het gat. Met een CNC freesmachine is het ook mogelijk om het gat na afloop van deze bewerkingen aan te brengen.

  • Geschikt voor verschillende materialen: Frezen kan toegepast worden op vele soorten materialen, variërend van standaard constructiestaal tot hoogsterkte staal, slijtvast staal, roestvrijstaal en aluminium.

  • Efficiënt en productief: Met CNC-freesmachines kunnen grote oplagen met zeer hoge nauwkeurigheid geautomatiseerd geproduceerd worden.

Frezen van plaatwerk

Dit zijn een aantal specifieke toepassingen waarbij frezen van plaatwerk meerwaarde heeft ten opzichte van lasersnijden of ponsen van contouren of gaten.

  • Sleufgaten: Frezen is uiterst geschikt om nauwkeurig gepositioneerde sleufgaten in plaatwerk te maken, die later kunnen dienen als sleufgaten voor bouten of als bevestiging gaten voor andere componenten.

  • Boren van gaten: Met een CNC freesmachine, kunnen gemakkelijk en nauwkeurig gaten in plaatwerk geboord worden.

  • Passingen: Met een frees kunnen nauwkeurige passingen worden aangebracht in het plaatwerk.

  • Tapgaten: De freesmachine is in staat om een tapdraad in een gat aan te brengen.

  • Vlakken van producten: Frezen kan ingezet worden om het plaatwerk vlak te maken, waardoor een betere vlakheidstolerantie kan worden bereikt.

  • Laskanten: Ook kan frezen gebruikt worden om het plaatwerk te voorzien van een laskant.

Bent u op zoek naar een leverancier voor plaatwerk met een freesbewerking? Neem dan contact met ons op en vraag gelijk een offerte aan.

Wat is frezen?

Frezen is een verspanende bewerking waarbij materiaal wordt verwijderd met behulp van een roterende beweging van het gereedschap – de frees. De frees draait op hoge snelheid en verwijdert materiaal door het wegschaven van dunne laagjes materiaal.

Tijdens het frezen worden spanen verwijderd, maar ook hitte geproduceerd. Voldoende en juiste koeling is daarom belangrijk voor het reguleren van de temperatuur en het beschermen van zowel het materiaal als de frees. Bij metalen wordt vaak gebruik gemaakt van speciale koelvloeistoffen om het koelen te bevorderen en ook het smeren van het gereedschap en materiaal mogelijk te maken.

“We hebben een collegiaal team. We zijn harde werkers, maar met iedereen kun je lachen.”

Rudy, 29, CNC Kanter