Scroll Down
Plaatwerk

Plaatwerk op maat

Al sinds de jaren ’50 zijn wij leverancier van plaatwerk op maat. Wij onderscheiden ons met een breed scala van plaatbewerkingen die wij in eigen huis uitvoeren. Alle productieprocessen zijn nauwgezet op elkaar afgestemd. De lascomponenten passen tijdens het lassen letterlijk naadloos in elkaar. Naast dat wij alle gangbare bewerkingstechnieken in huis hebben, beschikken wij ook over een eigen poedercoatinstallatie en cleanroom.

Ons productieproces is ingericht om een constant hoge kwaliteit te kunnen leveren in een “high mix – low volume” markt. Naast specialistisch plaatwerk, zijn wij ook leverancier van volumedelen waarbij de bewerkingen volledig automatisch worden uitgevoerd.

Plaatwerk: Geslepen machinebehuizing met RVS finish en gewalste plaat

Plaatbewerking

Ons team beheerst een breed scala aan bewerkingen binnen het discipline van plaatwerk. Waar mogelijk werken wij met volledig CNC gestuurde machines. Een aantal van deze CNC machines is bovendien uitgerust om volledig autonoom te kunnen produceren. Onze fabriek staat nooit stil.

Plaatbewerking product met pemserts (persdelen)

Plaatwerk Leverancier

De belangrijkste redenen op Contour als leverancier voor plaatwerk op maat te selecteren:

 • Alle gangbare bewerkingen in huis

 • Nauwkeurig plaatwerk, binnen toleranties

 • Schoon en krasarm productieproces

 • Hoge afwerkingsgraad

 • Geborgde processen

 • Ervaren medewerkers

 • Beheerste supply chain

 • Verwerken van lood

 • Speciale ontbraammachines per materiaalsoort

Plaatwerk RVS product
Plaatwerk snijden en ponsen op CNC ponslaser

PONSLASER

PLAATWERK

Robotkanten van plaatwerk

ROBOT KANTBANK

PLAATWERK

Kanten en zetten

Contour is specialist in het uiterst nauwkeurig kanten van plaatwerk. Samen met onze klanten optimaliseren wij complexe ontwerpen, een maakbaar en reproduceerbaar productieplan is hiervan het resultaat. Op deze manier voegen wij waarde toe. Producten met gebogen radiussen, sluiten naadloos aan in de lassamenstellingen en montagesamenstellingen waarin ze worden verwerkt.

PROCESKENNIS VAN PLAATWERK

Wij investeren voortdurend in kennis van onze productieprocessen. Het kantproces is daar een goed voorbeeld van. Het doel is om het plaatwerk zo nauwkeurig mogelijk te kunnen produceren en daarbij toleranties te realiseren die met de standaard machineparameters vanuit de leverancier niet consistent haalbaar zijn. Wij hebben hier een eigen systeem voor ontwikkeld. Met een uitgekiende set aan zelf gedefinieerde en uitgevoerde metingen, hebben wij een database met procesparameters gevuld. Deze database bevat uitgebreide meetgegevens voor alle combinaties van materiaal, bovenmatrijs, ondermatrijs en buighoeken. Het resultaat: minder stelkosten en reductie van NPI doorlooptijden.

Gekant (gebogen) plaatwerk kap
Plaatwerk kanten op CNC kantbank

CNC KANTEN

PLAATWERK

Pemsert procesfoto

PEMSERTEN

PLAATWERK

SPECIFIEKE KLANTWENSEN

De medewerkers van onze fabriek zijn gewend te werken voor klanten uit diverse sectoren. Iedere sector heeft eigen specifieke eisen aan het product en de daarbij behorende documentatie. Dat vraagt om een ervaren team dat in staat is om product, toepassing en TPD op de juiste manier te interpreteren.

MAATWERK IN PLAATWERK

Wij werken zoveel mogelijk vanuit algemene werkinstructies. Vanuit onze standaard werkwijze kunnen wij het merendeel van onze klanten bedienen. Voor sommige plaatwerkproducten is de standaard echter niet toereikend. Daar passen wij, in samenwerking met onze klanten, maatwerk toe. Dit maatwerk kan bijvoorbeeld bestaan uit de inrichting van productspecifieke werkplekken, trainingen of werkinstructies.

Tijdens het NPI traject wordt de juiste bewerkingsvolgorde in het ERP systeem vastgelegd. Bij de eerste productieserie wordt deze werkwijze gevalideerd en beoordeeld. Pas bij een stabiel en succesvol productieresultaat krijgt een artikel de vrijgave voor repeat. Op deze manier kunnen wij op een geborgde manier zelfs de meest uitdagende producten realiseren.

SUPPLY CHAIN

Wanneer de lat hoog ligt voor een plaatwerk product en de daaraan gestelde eisen, is het van belang dat ook onze toeleveranciers op het juiste niveau acteren. Contour werkt daarom samen met toeleveranciers waarmee een jarenlange gezamenlijke ervaring is opgebouwd.

Voorafgaand aan de introductie van nieuwe producten brengen wij regelmatig een bezoek aan onze leveranciers. Daar bespreken wij gezamenlijk de beste methode en manier van procesboring die past bij het product. Samen gaan wij de uitdaging aan.

Lissmac ontrbamen van plaatwerk

ONTBRAMEN

PLAATWERK

Slijpen oppervlaktebehandeling

KANTEN BREKEN

PLAATWERK

VEELGESTELDE VRAGEN OVER PLAATWERK

Wat is Plaatwerk?

De term plaatwerk wordt in de praktijk gebruikt als (1) verzamelnaam voor producten geproduceerd van plaatmetaal, of (2) als verzamelnaam voor plaatbewerkingen. Voorbeelden van verschillende plaatbewerkingen zijn lasersnijden, ponsen, kanten en pemserten.

Plaatwerk kantdeel met persdelen
Wat is Plaatbewerking?

Een plaatbewerking is een bewerkingsproces van plaatmetaal. Voorbeelden van plaatbewerkingen zijn lasersnijden en kanten. Plaatbewerkers kopen als basismateriaal typisch stapels grote onbewerkte vlakke platen in. Door één of meerdere plaatbewerkingen op dit basismateriaal uit te voeren, worden er individuele plaatwerk producten geproduceerd. Zo worden er d.m.v. lasersnijden of ponsen bijvoorbeeld eerst kleinere producten gesneden. Deze gesneden producten kunnen daarna worden gekant (gebogen).

Kanten
Wat is Lasersnijden?

Lasersnijden is een vorm van plaatbewerking waarbij contouren uit plaatmetaal worden gesneden. Het voordeel van lasersnijden is dat er sprake is van een grote mate van vormvrijheid ten opzichte van ponsen.

De laserstraal wordt tijdens het snijden omhuld met een snijgas. Het snijgas dient om het gesmolten materiaal uit de snede te blazen. Typisch wordt er voor stikstof of zuurstof als snijgas gekozen. Er wordt voor het inerte stikstof gekozen wanneer verbranding en verkleuring van het metaal zo veel mogelijk moet worden voorkomen. Zuurstof bevordert daarentegen juist het verbrandingsproces, waardoor er dikker materiaal op een hogere snelheid kan worden gesneden. Er is door dit verbrandingsproces meer nabehandeling nodig voordat het materiaal verder verwerkt kan worden na het snijden.

Lasersnijden van plaatmetaal trumpf
Wat is Ponsen?

Ponsen is een plaatbewerking waarmee een gaten in plaatmateriaal gemaakt kunnen worden. Het proces is vergelijkbaar met de werking van een papierperforator. Er wordt gebruik gemaakt van stempels en bijpassende ondermatrijzen. De stempel kan allerlei vormen hebben.

Door meerdere overlappende gaten te maken, kunnen er gaten van verschillende vormen en lengtes gemaakt worden. Dat noemen we nibbelen of ponsnibbelen.

Plaatbewerking: Ponslaser combinatie Trumpf TM7000
Wat is Kanten?

Kanten, ook wel zetten of plooien genoemd, is een plaatbewerking waarmee plaatmetaal wordt gebogen met een kantbank.

Een kantbank is een nauwkeurige hydraulische of elektrische pers. In deze pers is een verwisselbaar boven- en een ondergereedschap gemonteerd. Het bovengereedschap noemen we het kantmes. Het ondergereedschap een matrijs.

De matrijs heeft typisch een V of U-vorm. Het te buigen materiaal wordt tussen deze gereedschappen geplaatst. Het materiaal wordt nauwkeurig gepositioneerd met een CNC gestuurde achteraanslag. Het kantmes duwt het plaatmateriaal vervolgens in de matrijs, totdat de gewenste hoek is bereikt.

De onderstaande video laat zien hoe CNC Kanten er in de praktijk uitziet.

Plaatwerk kanten op CNC kantbank
Wat zijn PEM bevestigers en wat is een PEMSERTER?

Een PEMSERTER is een machine voor het inpersen van PEM inpersdelen in plaatwerk. De PEM bevestigers worden ook wel inserts genoemd, en zijn in allerlei varianten beschikbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld inpersmoeren, inpersstiften en inpersdraadeinden.

De onderstaande video laat zien hoe een PEM in de praktijk met een PEMSERTER wordt ingeperst.

Pemsert procesfoto

PLAATWERK PARTNER

Contour is first tier plaatwerk leverancier aan de top van de Nederlandse maakindustrie.

CNC REVISIEBEHEER

Wij gaan gestructureerd en efficient met revisiebeheer om. Alle CNC programma’s voor het plaatwerk worden automatisch gesynchroniseerd tussen de CADCAM software en ons ERP pakket. Zodra een revisiewijziging of artikelblokkade door het accountteam is geregistreerd, worden de actuele CNC programma’s vanzelf gearchiveerd. Nadat de CNC programmeur de wijziging heeft doorgevoerd, kan het programma weer worden vrijgegeven voor productie.

SHOP FLOOR CONTROL

Niet alleen de CNC programmeur heeft het overzicht over de CNC programma’s. Bij de laser, ponslaser en CNC kantbanken wordt de beschikbaarheid en status van programma’s weergegeven op realtime productiedashboards op de afdeling. Zo kan een operator gelijk zien voor welke machines een geschikt programma beschikbaar is.

RVS Lassamensteling uit conisch gekant plaatwerk en buis

Wij beschikken over een eigen poedercoatinstallatie, daardoor kunnen wij een constante productkwaliteit en korte doorlooptijd van plaatwerk garanderen.

Contour Covering Technology BV

ONTBRAMEN VAN PLAATWERK

Contour beschikt over drie Lissmac ontbraammachines voor plaatwerk, zodat de materialen staal, rvs en aluminium zonder verontreiniging behandeld kunnen worden. Met deze machines is het mogelijk om producten in één gang tweezijdig te ontbramen en kanten te breken. Door de kanten van geponste en lasergesneden onderdelen te breken, worden de producten ontdaan van scherpe randen. De producten zijn dan veiliger te hanteren. Een poedercoating of laklaag zal na het kanten breken beter hechten aan de rand en kopse kant van het plaatwerk.

 • Kostenefficiënt

 • Ontbramen

 • Kanten breken

 • Slijpen

Luchtkanalen: Lassamenstelling van gebeitst en gepassiveerd RVS plaatwerk en buizen
Ga naar de bovenkant