Scroll Down
Plaatwerk

Plaatwerk

Zoekt u een leverancier voor plaatwerk op maat met méér mogelijkheden dan de meeste plaatbewerkers? Wij hebben vrijwel alle plaatbewerkingen in eigen huis. Al sinds de jaren ’50 is Contour leverancier van plaatwerk op maat!

Of u nu op zoek bent naar specialistisch plaatwerk in kleine series of grote series van plaatwerk producten, wij staan voor u klaar. Ons productieproces is ingericht om een constant hoge kwaliteit te kunnen leveren. Zelfs in een “high mix – low volume” markt. Bij Contour worden bewerkingen wanneer mogelijk volledig automatisch uitgevoerd.

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek wat we voor uw plaatwerkbehoeften kunnen betekenen.

Plaatwerk

Plaatbewerking

Wij hebben vrijwel alle soorten plaatbewerking in huis. Waar mogelijk werken wij met volledig CNC gestuurde machines. Een aantal van deze CNC machines is bovendien uitgerust om volautomatisch te kunnen produceren. Onze fabriek staat nooit stil.

Plaatwerk product

Plaatwerk Leverancier

De belangrijkste redenen op Contour als leverancier voor plaatwerk op maat te selecteren:

  • Alle gangbare soorten plaatbewerking in huis

  • Nauwkeurig plaatwerk, binnen de toleranties

  • Schoon en krasarm productieproces

  • Hoge afwerkingsgraad

  • Geborgde processen

  • Ervaren medewerkers

  • Beheerste supply chain

  • Verwerken van lood

  • Speciale ontbraammachines per materiaalsoort

Plaatwerk RVS samenstelling
Plaatwerk snijden
PONSLASER

PLAATWERK

Plaatwerk kanten
ROBOT KANTBANK

PLAATWERK

kanten en zetten

Contour is specialist in het uiterst nauwkeurig kanten van plaatwerk. Samen met onze klanten optimaliseren wij complexe ontwerpen, een maakbaar en reproduceerbaar productieplan is hiervan het resultaat. Op deze manier voegen wij waarde toe. Producten met gebogen radiussen, sluiten naadloos aan in de lassamenstellingen en montagesamenstellingen waarin ze worden verwerkt.

Proceskennis van plaatwerk

Wij investeren voortdurend in kennis van onze productieprocessen. Het kanten is daar een goed voorbeeld van. Met een uitgekiende werkwijze hebben wij een database met procesparameters gevuld. Het resultaat? Kortere NPI doorlooptijden en hogere kwaliteit.
Plaatwerk product
Plaatwerk kanten
CNC KANTEN

PLAATWERK

PEM Sert
PEMSERTEN

PLAATWERK

Klantspecifiek maatwerk

De medewerkers van onze fabriek zijn gewend te werken voor klanten uit diverse sectoren. Iedere sector heeft eigen specifieke eisen aan het product en de daarbij behorende documentatie. Dat vraagt om een ervaren team dat in staat is om product, toepassing en TPD op de juiste manier te interpreteren.

MAATWERK IN PLAATWERK

Wij werken zoveel mogelijk vanuit algemene werkinstructies. Voor sommige plaatwerk producten is de standaard echter niet toereikend. Daar passen wij, in samenwerking met onze klanten, maatwerk toe. Tijdens het NPI traject wordt de productiemethode tot in detail uitgewerkt.

Plaatwerk met felsrand en zettingen
Plaatwerk ontbramen
ONTBRAMEN

PLAATWERK

Kanten breken
KANTEN BREKEN

PLAATWERK

Veelgestelde vragen over plaatwerk

Wat is Plaatwerk?

De term plaatwerk wordt in de praktijk gebruikt als (1) verzamelnaam voor producten geproduceerd van plaatmetaal, of (2) als verzamelnaam voor plaatbewerkingen. Voorbeelden van verschillende plaatbewerkingen zijn lasersnijden, ponsen, kanten en pemserten.

Plaatwerk kantdeel met persdelen
Wat is Plaatbewerking?

Een plaatbewerking is een bewerkingsproces van plaatmetaal. Voorbeelden van plaatbewerkingen zijn lasersnijden en kanten. Plaatbewerkers kopen als basismateriaal typisch stapels grote onbewerkte vlakke platen in. Door één of meerdere plaatbewerkingen op dit basismateriaal uit te voeren, worden er individuele plaatwerk producten geproduceerd. Zo worden er d.m.v. lasersnijden of ponsen bijvoorbeeld eerst kleinere producten gesneden. Deze gesneden producten kunnen daarna worden gekant (gebogen).

Kanten
Wat is Lasersnijden?

Lasersnijden is een vorm van plaatbewerking waarbij contouren uit plaatmetaal worden gesneden. Het voordeel van lasersnijden is dat er sprake is van een grote mate van vormvrijheid ten opzichte van ponsen.

De laserstraal wordt tijdens het snijden omhuld met een snijgas. Het snijgas dient om het gesmolten materiaal uit de snede te blazen. Typisch wordt er voor stikstof of zuurstof als snijgas gekozen. Er wordt voor het inerte stikstof gekozen wanneer verbranding en verkleuring van het metaal zo veel mogelijk moet worden voorkomen. Zuurstof bevordert daarentegen juist het verbrandingsproces, waardoor er dikker materiaal op een hogere snelheid kan worden gesneden. Er is door dit verbrandingsproces meer nabehandeling nodig voordat het materiaal verder verwerkt kan worden na het snijden.

Lasersnijden van plaatmetaal trumpf
Wat is Ponsen?

Ponsen is een plaatbewerking waarmee een gaten in plaatmateriaal gemaakt kunnen worden. Het proces is vergelijkbaar met de werking van een papierperforator. Er wordt gebruik gemaakt van stempels en bijpassende ondermatrijzen. De stempel kan allerlei vormen hebben.

Door meerdere overlappende gaten te maken, kunnen er gaten van verschillende vormen en lengtes gemaakt worden. Dat noemen we nibbelen of ponsnibbelen.

Plaatbewerking: Ponslaser combinatie Trumpf TM7000
Wat is Kanten?

Kanten, ook wel zetten of plooien genoemd, is een plaatbewerking waarmee plaatmetaal wordt gebogen met een kantbank.

Een kantbank is een nauwkeurige hydraulische of elektrische pers. In deze pers is een verwisselbaar boven- en een ondergereedschap gemonteerd. Het bovengereedschap noemen we het kantmes. Het ondergereedschap een matrijs.

De matrijs heeft typisch een V of U-vorm. Het te buigen materiaal wordt tussen deze gereedschappen geplaatst. Het materiaal wordt nauwkeurig gepositioneerd met een CNC gestuurde achteraanslag. Het kantmes duwt het plaatmateriaal vervolgens in de matrijs, totdat de gewenste hoek is bereikt.

De onderstaande video laat zien hoe CNC Kanten er in de praktijk uitziet.

Plaatwerk kanten op CNC kantbank

PLAATWERK PARTNER

Contour is first tier plaatwerk leverancier aan de top van de Nederlandse maakindustrie.

CNC revisiebeheer

Wij gaan gestructureerd en efficient met revisiebeheer om. Alle CNC programma’s voor het plaatwerk worden automatisch gesynchroniseerd tussen de CADCAM software en ons ERP pakket. Zodra een revisiewijziging of artikelblokkade door het accountteam is geregistreerd, worden de actuele CNC programma’s vanzelf gearchiveerd. Nadat de CNC programmeur de wijziging heeft doorgevoerd, kan het programma weer worden vrijgegeven voor productie.

SHOP FLOOR CONTROL

Niet alleen de CNC programmeur heeft het overzicht over de CNC programma’s. Bij de laser, ponslaser en CNC kantbanken wordt de beschikbaarheid en status van programma’s weergegeven op realtime productiedashboards op de afdeling. Zo kan een operator gelijk zien voor welke machines een geschikt programma beschikbaar is.

Precisie plaatwerk

Wij beschikken over een eigen poedercoatinstallatie, daardoor kunnen wij een constante productkwaliteit en korte doorlooptijd van plaatwerk garanderen.

Contour Covering Technology BV
Ga naar de bovenkant