Handlaserlassen
Handlaserlassen is een relatief nieuwe lastechniek die voornamelijk wordt gebruikt om dunwandige materialen op een snelle, efficiƫnte en nauwkeurige manier te lassen.
De hoeveelheid ingebrachte warmte is miniem in vergelijking met traditionele booglasprocessen zoals TIG en MIG/MAG. Dat maakt het handlaserlassen bij uitstek geschikt voor het verbinden van dun plaatwerk. Het materiaal vervormt nauwelijks en koelt snel af na het lassen.
Werkingsprincipe
Het proces van handlaserlassen maakt gebruik van een laserlicht afkomstig van een fiberlaser. De laserstraal wordt vervolgens met een lastoorts gericht en gefocust op het metaaloppervlak, waar het materiaal aan elkaar wordt gesmolten. Hierdoor ontstaat er een krachtige, nauwkeurige en egale lasverbinding. Optioneel kan er gekozen worden om via de toorts ook vulmateriaal aan het smeltbad toe te voegen.
De handlaserlasmachine beschikt over een functie die de laserstraal een z.g.n. ‘wobble’ patroon geeft. De laserstraal wordt op hoge snelheid in cirkels over het werkstuk bewogen (ook wel roeren genoemd). Daardoor beslaat de laserstraal een groter oppervlak en is er geen uiterste CNC precisie nodig om de kleine spotgrootte van de laserstraal te richten. Een andere extra functie van de handlaserlasmachine is het kunnen reinigen van de lasnaad met laserlicht.