PEM inserts en inpersmoeren

Inpersdelen, vaak inserts genoemd, zijn kleine metalen zelfklinkende bevestigers zoals inpersmoeren, inpersstiften en inpersdraadeinden. Deze inpersdelen kunnen met een inpersmachine in plaatwerk worden geperst. Het inpersen, ook wel clinchen genoemd, gebeurt in een vooraf in plaatwerk geponst of lasergesneden gat.

De inpersdelen zijn voorzien van een kraag. Deze kraag bijt zich tijdens het inpersen vast in het binnencontour van het gat in de plaat.

Op zoek naar een plaatwerkleverancier die ook het plaatsen van PEM inserts voor u kan verzorgen? Neem dan gelijk contact op!

Pemserten van plaatwerk

Voordelen

  • PEM inpersmoeren kunnen met meer kracht belast worden dan een in plaatwerk getapt gat. Wanneer het oppervlak van het plaatwerk aan twee zijden volledig vlak moet blijven, kunnen er bovendien PEM inserts worden toegepast die zich volledig binnen de plaatdikte inklinken in de plaat.

  • Geen sprake van hitte beïnvloede zone, het inpersen is een koud proces waardoor er geen thermische belasting, verkleuring en corrosie in het materiaal zal optreden.

  • Ten opzichte van lasmoeren kunnen PEM inserts eenvoudig worden toegepast in allerlei materialen. Ook als het inpersdeel van een ander materiaal is gemaakt dan het plaatwerk waarin deze geperst wordt. Het plaatsen van PEM inserts is o.a. mogelijk in koolstofstaal, RVS, aluminium en magnesium. Inpersmoeren kunnen daarbij worden ingezet zonder dat er moeilijk vast te stellen lasparameters moeten worden vastgesteld.

  • Een PEM insert resulteert in een vloeistofdichte afdichting.

  • Het PEMSERTEN is een schoon proces, zonder kans op spetters als gevolg van lassen.

PEM

PEM is het bekendste merk inpersdelen. Het is een onderdeel van PennEngineering. PEM voert een uitgebreide catalogus van allerlei verschillende soorten bevestigers zoals moeren, stiften en draadeinden. Deze bevestigers zijn in allerlei vormen en maten verkrijgbaar zodat ze in alle gangbare plaatdiktes kunnen worden verwerkt.

PEMSerter

De PEM bevestigers kunnen met een PEMSERT machine worden ingeperst in plaatwerk. Deze machine noemen we ook wel een PEMSERTER. Het proces van inpersen noemen we bij Contour PEMSERTEN.

Typisch wordt de PEMSERTER voor of na het kanten gebruikt. Bij Contour is de PEMSERTER dan ook opgesteld in de afdeling naast de kantbanken. Het beste moment om de PEMSERT plaatbewerking uit te voeren is afhankelijk van de seriegrootte, de geometrie van de plaat, de geometrie van de inpersmachine, en de geometrie van de kantbank.

Pemsert procesfoto

PEMSERT procesfoto tijdens inserten van PEM moer

Tijdens het ontwerpen van het plaatwerk onderdeel moet er rekening met de pemsert bewerking worden gehouden. Het onderdeel moet in vlakke of gebogen toestand zodanig in de pemsertmachine passen, dat het gat in de plaat waar het inpersdeel in komt, binnen het bereik van de perskop en aambeeld van de inpersmachine valt.

Wanneer het gekante product vanwege de geometrie niet in de pemsertmachine past, bijvoorbeeld omdat aambeeld en perskop na het kanten niet bij de locatie van de PEM kunnen komen, kan het plaatsen van de PEM in de vlakke plaat worden uitgevoerd. Het plaatsen van de PEM in de vlakke plaat kan bij grote series ook voordelen hebben, omdat de vlakke plaat makkelijk stapelbaar is en beter logistiek te verplaatsen is.

Als het product na het plaatsen van de PEM inserts nog gekant moet worden, moet er bij het ontwerpen goed rekening gehouden worden met het eventueel botsen van de inserts met de kantbank of het kantgereedschap.

Video PEMSERTER

Werkingsprincipe

In de onderstaande video is het werkingsprincipe van een inpersmoer in plaatwerk gevisualiseerd. Tijdens het klinken wordt het materiaal waar het inpersdeel in geperst wordt verdrongen door de krans van het inpersdeel. Het plaatmateriaal vloeit als gevolg van de kracht uitgeoefend door de PEMSERTER om de groeven en uitsparingen in het inpersdeel. Hierdoor wordt de PEM insert stevig verankerd in het plaatmateriaal.

PEMSERT Inpersmachine

Bij Contour wordt er gebruik gemaakt van Haeger PEMSERTER inpersmachines. De machines zijn voorzien van automatische aanvoer van inpersdelen tot aan de perskop. De benodigde inpersdelen kunnen in een triltrommel worden ingevoerd, deze triltrommel levert telkens een nieuw inpersdeel aan de kop nadat de vorige insert in het plaatwerk is geperst.

De PEMSERT machine is CNC gestuurd en voorzien van een besturingssysteem met touchscreen. Voor ieder artikel wordt een CNC programma aangemaakt en opgeslagen voor hergebruik. De machine geeft zo precies aan hoeveel, en welke, inserts er in het artikel moeten worden geplaatst. Het programma kan met foto’s worden uitgebreid zodat de benodigde instructies visueel op het touchscreen komen te staan. Dat verkleint de foutkans en maakt het werk makkelijker voor onze CNC operators.

Haeger PEMSERTER inpersmachine

PEMSERTER inpersmachine

Productieproces

Dit zijn de processtappen waarmee een PEMSERT inpersdeel in plaatwerk wordt geperst.

  • De operator selecteert het juiste CAM programma. Die kan hij via het touchscreen oproepen van het netwerk. Als het programma nog niet bestaat, maakt de operator die aan en slaat hij/zij die op in de machine.

  • De operator controleert het CAM programma met de stuklijst van de samenstelling in de productieorder. In deze stuklijst staan de artikelnummers van de in te persen inserts gespecificeerd. De oprator plaatst de juiste PEM inserts vervolgens in de triltrommel(s).

  • Het programma wordt gestart en de machine voert het juiste PEM insertdeel aan naar de perskop.

  • Het plaatwerk onderdeel wordt door de operator zo gepositioneerd dat het gat waarin het inpersdeel moet komen, zich exact op het aambeeld onder de perskop bevindt. Afhankelijk van het type inpersdeel, kan dat positioneren vergemakkelijkt worden door het gat over een uit het ondergereedschap stekende pen of op de insert in het aambeeld te positioneren.

  • Na het intrappen van een voetpedaal sluit de perskop, waardoor het inpersdeel zich in de plaat klinkt.

  • De perskop opent nadat de in het CAM programma ingestelde perskracht is uitgeoefend en de ingestelde nadruktijd verstreken is. De cyclus herhaalt zich totdat alle persdelen in het artikel zijn geperst.

Plaatbewerking product met pemserts (persdelen)

Plaatwerk product met PEM inpersmoeren en inpersstiften

Bronnen

  • Interne procesdocumentatie en ervaring

  • Haeger machinedocumentatie

“We hebben een collegiaal team. We zijn harde werkers, maar met iedereen kun je lachen.”

Rudy, 29, CNC Kanter