De geschiedenis en toekomst van CNC kanten

Kanten, ook wel bekend als zetten of CNC-afkanten, is een productietechniek om metalen platen te buigen. Sinds de late jaren ’70 heeft CNC-kanten zich bij Contour ontwikkeld en geëvolueerd.

De jaren ’70

In de late jaren ’70 begon de ontwikkeling van CNC-kanten met de introductie van de eerste geautomatiseerde afkantpersen met numerieke besturingssystemen op basis van microchips. Deze systemen waren gebaseerd op eenvoudige CNC taal en gebruikten een reeks codes om het gereedschap aan te sturen. Hoewel ze nog steeds handmatige aanpassingen en bediening vereisten, betekende het gebruik van numerieke besturing een enorme sprong vooruit in vergelijking met traditionele handmatige afkantpersen. Opeenvolgende en varierende buigingen in een product werden in een programma vastgelegd. Opvolgende buigingen hoefden daarom niet meer handmatig per buiging te worden ingesteld.

De jaren ’80

In de jaren ’80 vonden er verdere ontwikkelingen plaats op het gebied van CNC-kanten. Geavanceerdere besturingssystemen werden geïntroduceerd die gebruikmaakten van complexere programmeertalen. De eerste software om plaatwerk in 3D weer te geven deed haar intrede; ook Contour was op dit vlak pionier in deze jaren.

De jaren ’90 en ’00

In de jaren ’90 en vroege ’00 werd de 3D techniek steeds verder doorontwikkeld. Er kwamen steeds meer softwareoplossingen op de markt. Aanvankelijk om 2D-tekeningen om te zetten naar 3D-modellen te converteren. Dat maakte simulatie-tools mogelijk om de afkantbewerking virtueel te testen en te optimaliseren, waardoor botsingen en fouten in het werkelijke proces konden worden verminderd. De ontwikkeling van de machinebesturing maakte het ook mogelijk om meetgegevens van geavanceerde sensoren zoals laserscantechnologie realtime toe te passen in het kantproces.

Toen er vanuit productontwerp in CAD steeds meer primair vanuit 3D in plaats van 2D werd gewerkt, had dat ook invloed op de CNC kantsoftware. Waar het startpunt eerst nog een 2D tekening was, kon er nu gelijk vanuit een 3D tekening van de engineer of klant worden gewerkt. De intelligentie van de software was er daarom nu steeds meer op gericht, om de verscheidenheid aan 3D ontwerpen en bestandsformaten van engineering te kunnen converteren naar CADCAM processen.

Heden: Automatisering en robotica

Met de voortschrijdende automatisering en robotica van vandaag de dag heeft CNC-kanten opnieuw belangrijke vooruitgang geboekt. Moderne afkantpersen worden nu ook geïntegreerd met robotsystemen die het laden en lossen van werkstukken automatiseren. Bij Contour zijn er nu drie kantrobotsystemen actief. Deze systemen zijn gekoppeld aan een automatisch platenmagazijn. De aanvoer van vlakke plaat vanaf de snijmachines is bij deze machines volledig geautomatiseerd. Deze systemen worden aangestuurd door uitgebreide software die de productie optimaliseert en de efficiëntie verhoogt. Niet alleen de productietechniek, maar ook de logistieke aansturing is onderdeel geworden van de automatisering.

Toekomst: Digitalisering en connectiviteit

De toekomst van CNC-kanten wordt gekenmerkt door verdere digitalisering en connectiviteit. Integratie met processen rondom het buigen zelf wordt nu steeds belangrijker. Vanuit het ontwerpstadium bij engineering kan er door nieuwe software en bestandsformaten steeds slimmer worden gewerkt. Tijdens de CAD ontwerpfase wordt 3D geometrie verrijkt met PMI metadata (Product Manufacturing Information). Waar relevante informatie, zoals toleranties en passingen, vroeger op een 2D tekening stond, wordt deze nu steeds vaker in de 3D geometrie zelf opgeslagen (MBD, Model Based Definition). Dit vermindert de kans op menselijke fouten en versnelt het programmeringsproces. Een belangrijke ontwikkeling is dat deze ontwikkeling niet alleen vanuit plaatwerkbedrijven zelf, maar ook vanuit toonaangevende bedrijven zoals ASML geagendeerd wordt. Uiteindelijk zal het door deze techniek in steeds meer gevallen mogelijk zijn om de 3D ontwerpen van engineering volledig geautomatiseerd naar een CADCAM bestand te converteren.

Een ander belangrijk aspect van de toekomstige ontwikkeling van CNC-kanten is het gebruik van geavanceerde algoritmen en optimalisatietechnieken. Door middel van kunstmatige intelligentie en machine learning kunnen machines zelflerend worden, waardoor ze in staat zijn om processen te analyseren en te optimaliseren om nog betere resultaten te behalen. Daarnaast zal het gebruik van sensoren en geavanceerde meettechnologieën ook verder toenemen. Dit stelt CNC-machines in staat om real-time metingen en feedback te verzamelen, waardoor de precisie en kwaliteit van de afkantbewerkingen verder worden verbeterd.

Tot slot zal de connectiviteit van CNC-machines met andere systemen en platforms steeds metere mogelijkheden bieden voor gegevensbeheer, realtime monitoring en analyse van productiegegevens. Dit leidt tot betere inzichten in de prestaties van machines en processen, waardoor efficiëntie en kwaliteit verder kunnen worden geoptimaliseerd.

Conclusie

Al met al hebben de ontwikkelingen in CNC-kanten sinds de late jaren ’70 geleid tot aanzienlijke verbeteringen in termen van functionaliteit, precisie, automatisering en connectiviteit. Deze evolutie is bepalend geweest voor de efficiëntie en kwaliteit in metaalverwerkende industrieën en zal naar verwachting blijven voortzetten met verdere innovaties in de toekomst.

Geschiedenis van CNC kanten

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Published On: 17/07/2023Label: ,