Lasersnijden met Ponslasermachine
De ponslasermachine kan zowel plaatwerk ponsen als lasersnijden. Er kan in flexibel worden omgeschakeld tussen beide methoden, afhankelijk van wat technisch het beste uitkomt.
Op deze pagina gaan kan je lezen hoe het principe van lasersnijden op deze machine verschilt ten opzichte van een vlakbedlaser. Wil je meer weten over de extra ponsmogelijkheden van deze machine? Neem dan een kijkje op de pagina over ponsen.
Positionering van snijkop
De manier waarop de laserkop wordt gepositioneerd op de plaat verschilt bij de ponslasermachine van de vlakbedlaser. Bij de vlakbedlaser beweegt de snijkop over de plaat, terwijl de plaat stil ligt. Bij de ponslaser is het juist de te snijden metaalplaat die beweegt in plaats van de snijkop.
Het bewegen van de metaalplaat wordt mogelijk gemaakt door de plaat met klemmen vast te zetten. Door deze klemmen te bewegen, kan het metaal over een borsteltafel bewogen worden. Ondertussen blijven de laser- en ponskop stilstaan.
Automatische productsortering
Het werkingsprincipe heeft als consequentie dat losgesneden plaatwerk onderdelen uit de plaat moeten worden getild alvorens het volgende onderdeel gesneden kan worden. Zou dat niet gebeuren, dan zouden de losliggende onderdelen alle kanten op schieten bij het bewegen van de plaat met de klemmen.
Met zwaartekracht door de klep
Om het weghalen van losliggende plaatwerk onderdelen mogelijk te maken, kan de machine de plaatwerk onderdelen op het moment van lossnijden door een klep onder de plaat in een opvangbak laten glijden.
Met vacuümlift stapelen op pallet
Ook kan een vacuüm- of magneetlift de onderdelen vasthouden terwijl deze worden losgesneden. Als de onderdelen helemaal zijn losgesneden uit de grotere plaat, stapelt de lift de plaatwerk onderdelen automatisch op een pallet.
Extra mogelijkheden
Doordat het bij de ponslasercombinatie de plaat is die beweegt tijdens het lasersnijden, is het mogelijk om naast de laserkop ook een zwaar geconstrueerde ponskop met actieve ondermatrijs in te zetten. De ponskop kan met een groot tonnage aan kracht op hoog tempo gaten in de plaat ponsen. Daar is een stevige constructie voor nodig, die niet zoals bij de “vliegende optiek” van de vlakbedlaser snel over de plaat kan worden bewogen.
“We hebben een collegiaal team. We zijn harde werkers, maar met iedereen kun je lachen.”