Snijgassen bij lasersnijden

De laserstraal wordt tijdens het lasersnijden met het snijgas omhuld. Het snijgas wordt op hoge druk op het materiaal gericht. Het door de laser gesmolten materiaal wordt op die manier weggeblazen, waardoor het niet versmelt met de te snijden onderdelen en het niet als braam stolt aan de snijrand.

Stikstof als snijgas

Doorgaans wordt er stikstof, zuurstof of perslucht ingezet als snijgas bij het lasersnijden. Bij Contour werken wij uitsluitend met stikstof als snijgas. Door gebruik te maken van het inerte stikstof voorkomen we dat het gesmolten materiaal chemisch reageert en door oxidatie (verbranding) verkleurt en vervuild raakt. Het resultaat is een zeer schone snijrand die niet hoeft te worden nabewerkt.

Zuurstof als snijgas

Als alternatief voor stikstof, kiezen sommige bedrijven ook voor zuurstof. Door zuurstof als snijgas toe te passen reageert het gesmolten materiaal met de zuurstof en verbrand het. Dit verbrandingsproces levert extra energie op tijdens het lasersnijden, waardoor er grotere snijsnelheden bereikt kunnen worden en grotere materiaaldiktes gesneden kunnen worden met hetzelfde laservermogen. Echter resulteert het verbrandingsproces in een oxidehuid op de snijrand die in veel gevallen moet worden nabewerkt. De oxidehuid belemmert een goede hechting van poederlak en werkt verstorend bij het lassen. Het gebruik van zuurstof als snijgas geeft dus een minder mooi snijbeeld.

Lasergesneden en gekant bracket
Lasergesneden en gekant bracket

“We hebben een collegiaal team. We zijn harde werkers, maar met iedereen kun je lachen.”

Rudy, 29, CNC Kanter