Voordelen van lasersnijden
Dit zijn de belangrijkste voordelen van lasersnijden als scheidingstechniek.
Zeer hoge mate van vormvrijheid
De laserkop kan op hoge snelheid ieder gewenst traject afleggen. De te produceren vormen zijn daardoor niet beperkt tot de beschikbare stans/ponsgereedschappen.
Geen verbranding op de snijrand (oxidatie)
Wanneer er tijdens het lasersnijden gebruik wordt gemaakt van het inerte stikstof als snijgas, is het mogelijk om te snijden zonder oxidatieverkleuring/vervuiling van de snijrand. Nabewerking is daardoor meestal niet nodig.
Geen stansovergangen
Wanneer plaatwerk gestanst wordt, worden contouren gesneden door het stanskop overlappende stansingen te laten maken. Op deze overgang ontstaat een zogenaamde stansovergang; een voelbare en soms scherpe ‘ribbel’ op het eindproduct.
Beperkte hitte-inbreng
Een laserstraal is een zeer dunne en gefocuste manier snijden, waardoor de thermische vervorming van het materiaal miniem is. Tijdens het maken van het CADCAM programma, waarbij de route wordt bepaald die de snijkop aflegt, houden wij bovendien rekening met de optimale verdeling van warmte in de te snijden plaat. Daardoor kunnen wij producten met zeer nauwkeurige toleranties lasersnijden.
Minimaal materiaalverlies
De breedte van de gesneden lasernaad is zeer dun vergeleken met de minimale diameter van ponsgereedschap. De te snijden producten kunnen daardoor dicht op elkaar worden gepositioneerd in de plaat waar de producten uit gesneden worden.
Ook is er bij lasersnijden met een vlakbedlaser met vliegende optiek geen sprake van materiaalverlies, zoals dat bij een snijtafel met stationaire snijkop en klemmenstrook wel het geval is. Als de laser/ponskop stationair blijft terwijl de plaat bewogen wordt, wordt de plaat doorgaans vastgeklemd door klemmen die de plaat heen en weer kunnen bewegen. Daardoor kan er binnen dit klemmenbereik niet gesneden worden.Hoge productiesnelheid
Een laserkop kan op hoge snelheid een plaatwerk product uit de basisplaat uitsnijden. Bij grotere plaatdiktes kan er op de ponslasercombinatie bovendien gebruikt worden gemaakt van een enkel ponsgat (niet in het eindproduct zelf) om de zogenaamde piercetijd te reduceren. De piercetijd is de tijd die het kost om de eerste insteek in een plaat te snijden. De totale piercetijd per product kan bij platen met grote aantallen gaten snel oplopen. Wanneer dit insteken met hoog vermogen op hoge snelheid in dikkere platen gedaan wordt, ontstaan er laserspetters (spetters gesmolten metaal) die zich op het eindproduct vastsmelten. Een voorponsing, is een efficiente manier om zonder vervuiling, oxidatie, en hitte-inbreng in de plaat een start te maken voor een snijlijn.
Hoge capaciteit
De lasersnijmachine van Contour kan onbemand buiten werktijden produceren. De machine kan dus onbemand produceren en snel op- en afschalen om mee te bewegen met de planning van onze klant.
De onbemande productie wordt mogelijk gemaakt door de te snijden programma’s in een wachtrij voor te bereiden, de lasersnijmachine optimaal in te regelen, en door gebruik te maken van een automatisch beladingsmagazijn van plaatmateriaal.
Lasersnijden zonder microjoint mogelijk
Bij Contour kunnen wij producten zonder microjoint lasersnijden. Ook als het kleine producten betreft. Een microjoint is een minieme onderbreking in de snijlijn van het buitencontour van een product. De microjoint houdt het gesneden onderdeel als het ware vast in de grotere plaat waaruit het gesneden wordt. Bij het uitrapen wordt het product dan uit het geraamte gedrukt, getrokken of getikt.
Microjoints worden bij plaatwerk toegepast om te voorkomen dat de gesneden producten tijdens het snijden kantelen en botsen met de snijkop, of door het snijbed vallen en bij het snijafval terecht komen. Een nadeel van de microjoint is echter dat deze een scherpe ‘ribbel’ in het eindproduct oplevert of ten koste gaat van vervolgbewerkingen of kritische toleranties. Daardoor is er extra nabewerking nodig om de microjoint te verwijderen.
Bij Contour kunnen wij zonder microjoints lasersnijden doordat wij een eigen fijnmaziger snijbed hebben ontwikkeld en slim gebruik maken van de CADCAM software. Wanneer de opening in het snijbed alsnog te groot is en een product daar tussendoor kan vallen, kunnen wij met onze ponslasercombinatie kleine contouren snijden. De producten kunnen met deze machine, wanneer zij worden losgesneden, door een klep onder het snijbed vallen en in een verzamelbak worden opgevangen.
“We hebben een collegiaal team. We zijn harde werkers, maar met iedereen kun je lachen.”