CADCAM & CNC Lasersnijden

Met CADCAM software worden CAD bestanden (digitale werktekening) vertaald naar CNC programma’s die in de lasersnijmachine kunnen worden ingeladen.

CNC Programma’s

CNC staat voor Computer Numerically Controlled. Een CNC programma is in feite een digitaal tekstbestand met instructies voor de lasersnijmachine.

In dit CNC bestand wordt o.a. vastgelegd welk materiaal de machine moet snijden, welke coördinaten de snijkop moet afleggen en op welke snelheden de snijkop moet bewegen. Ook bevat het CNC programma de zogenaamde snijparameters voor het lasersnijden. De belangrijkste snijparameters zijn het vermogen [W] dat de laserbron levert, de gasdruk [bar] die wordt toegepast voor het snijgas, en op welke hoogte [mm] het focuspunt van de laserstraal zich moet bevinden.

CNC Programma voor lasersnijden en ponsen
Tooling van artikel voor lasersnijden

Offline programmeren

De CNC programma’s worden offline geprogrammeerd. Dat wil zeggen dat de CNC programma’s op computers gemaakt worden, terwijl de lasersnijmachine productie draait. De laseroperators hebben altijd verschillende CNC programma’s klaarstaan die zij kunnen starten aan de machine. Dat doen zij in de volgorde zoals de planning van de produceren productieorders dat voorschrijft.

CADCAM Software

Het CNC programma wordt gemaakt met CADCAM software. CAD staat voor Computer Aided Design. CAM staat voor Computer Aided Manufacturing.

De CADCAM software die wij toepassen kan een 3D bestand van een gebogen plaatwerk onderdeel ‘uitvouwen’ naar een vlakke toestand. Deze vlakke plaat noemen we de ‘uitslag’. De ‘uitslag’ is hoe het plaatwerk onderdeel eruitziet op het moment dat het gesneden wordt op de laser, alvorens het gebogen wordt op een kantbank.

Deze uitslag wordt vervolgens voorzien van een bewerkingsplan voor het lasersnijden. In dit bewerkingsplan wordt vastgelegd op welke plek de laser moet piercen en welk traject de laserkop moet afleggen. Ook worden voor ieder buiten- en binnencontour de snijparameters vastgesteld. Het artikel wordt als het ware ‘getooled’. Het resultaat noemen we in jargon een ‘GMT’ bestand, en wordt opgeslagen in een artikelarchief. Door artikelen iedere productieserie met dezelfde tooling te produceren, bevorderen wij een constante kwaliteit van het lasersnijden. Het stelt ons in staat de snijprogramma’s continu verbeteren op basis van feedback van onze fabriek en klanten.

Nesting: CNC programma voor lasersnijden
Nesting voor lasersnijden en ponsen

MES Software

MES staat voor Manufacturing Execution System. De MES software is gekoppeld aan de planning waarin voorgeschreven wordt welke artikelen met welke aantallen geproduceerd moeten worden. De MES software groepeert alle te snijden plaatwerk onderdelen vervolgens per materiaal. Alle onderdelen van hetzelfde materiaal kunnen vervolgens worden in een metaalplaat worden ‘geschikt’ door het GMT bestand uit het artikelarchief te laden. Dit proces noemen we ook wel ‘nesten’. Deze ‘nestingen’ zijn de uiteindelijke CNC programma’s die de machineoperators in de machine kunnen laden om te kunnen lasersnijden.